Вашият хранителен режим се отразява и на здравословното ви състояние. Колкото по-рационално и здравословно се стараете да се храните, толкова по-добре ще се чувствате и обратно. Добре балансираното меню ви помага да си набавите достатъчно витамини, антиоксиданти, минерали и други полезни хранителни вещества, нужни за нормалното функциониране на вашето тяло.
В забързаното ежедневие, което имаме обаче често забравяме колко е важен изборът ни на храна. Много от нас прибягват до заведенията за бързо хранене или силно обработени храни, които увеличават риска от възпалителни процеси в тялото.
Някои храни могат да обърнат този процес и да ви помогнат да си върнете доброто здраве и да се почувствате по-енергични. Не трябва да забравяте обаче, че само няколко супер полезни храни няма да са ви достатъчни, за да сте здрави. Тези полезни храни по-скоро могат да ви помогнат да избегнете консумацията на вредни и калорични ястия, когато се чувствате гладни и имате нужда от енергия и да намалят риска от поява на някои заболявания.
Ябълки
Ябълките са най-добрият източник на пектин. За пектинът се знае, че помага за понижаване на кръвното налягане и снижава риска от рак на дебелото черво и гърдата и дори може да спомогне за по-добрия контрол на диабет. Хубавото е, че може да консумирате ябълките в най-различна форма и да се наслаждавате на полезните им свойства по-често.
Авокадо
В половин средно голямо авокадо се съдържа повече от 4 грама фибри и повече от 15% от нужната ви за деня фолиева киселина. Авокадото е много богато на мононенаситени мастни киселини и калий. То може да се консумира по най-различен начин като крем за мазане на сандвичи или като добавка към любимата ви салата например.
Червено цвекло
Цвеклото е изключително подходящ източник на антиоксиданти. Учените смятат, че консумацията на това кореноплодно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Цвеклото има естествена сладост и е пълно с фибри и витамин Ц. Смята се още, че то е най-подходящата храна за вас, ако страдате от анемия.
Кисело мляко
Ако имате проблеми с кръвното налягане и искате да го поддържате в норма по-често похапвайте кисело мляко. То е отличен източник на калций, калий, магнезий и други микроелементи, които са много важни за функционирането на сърцето. Съветът на експертите е да похапвате поне по половин кофичка кисело мляко дневно, за да намалите риска от високо кръвно налягане.
Боровинки
В боровинките се съдържат фитохимикали, които са естествени антиоксиданти. Освен на антиоксиданти боровинките са богати и на фибри и витамини, които помагат за по-добрия контрол на кръвната захар. За боровинките още се знае, че те могат да ви предпазят от инфекции на пикочните пътища.
Зелени листни зеленчуци
Едни от най-подходящите храни за предпазване от болести са зелените листни зеленчуци. Това са спанак, зеле, марули, аспержи и други. Всички тези зеленчуци са пълни с витамини, минерали, бета-каротен, желязо, магнезий и антиоксиданти. Според учените редовната консумация на зелени листни зеленчуци може да намали риска от диабет.
Пълнозърнести храни
Ако имате навика да започвате деня си със закуска с овесена каша или друг пълнозърнест продукт, определено няма да сгрешите. В пълнозърнестите храни се съдържат редица полезни вещества, като селен, фолиева киселина, витамини от група Б, фибри. Освен, че консумацията на такива продукти може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, те ще подобрят храносмилането ви и ще ви държат сити за по-дълго време.