Триглицеридите са вид мазнини, които се приемат с храната или се произвеждат в черния дроб. Те се използват като енергиен източник от организма, например за съкращението на мускулите. Ако обаче има излишък на триглицериди, те ще се натрупат в мастната тъкан или в черния дроб. Високите нива на триглицериди в кръвта се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и затлъстяване.
Причини за повишаване на триглициредите в кръвта са например: генетична обусловеност, затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2, хипотиреоидизъм, употреба на някои медикаменти, богата на мазнини диета.
Ако направите някои промени в хранителния си режим може да понижите нивата на триглицеридите и да подобрите здравословното си състояние.
Ограничете приема на някои храни
Първото нещо, което трябва да направите е да намалите приема на така наречените „лоши“ мазнини. Те се съдържат в някои от следните храни:
- маргарин и масло – маргаринът е най-големият източник на трансмазнини, което го прави доста неподходящ за консумация. Маслото от друга страна е с високо съдържание на мазнини, но те са натурални и ако трябва да избирате, то е по-добрия избор.
- животински мазнини
- пълномаслено мляко
- сладкиши, бонбони и други храни с високо съдържание на захар
- храни, с високо съдържание на хидрогенирани мазнини
- алкохол.
Трябва да отбележим, че не всички мазнини са вредни. Нашето тяло се нуждае от мазнини, така както се нуждае и от белтъци и въглехидрати, но просто трябва да внимавате какви видове мазнини консумирате. Някои от храните, които съдържат полезни мазнини и могат да помогнат за понижаване на нивата на триглицеридите са:
Сьомга
Рибите, които обитават студени водоеми, като например сьомга или риба тон са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Ако не сте почитатели на рибата може да си набавите тези полезни омега мастни киселини и с приема на рибено масло.
Зехтин
Маслото, кокосовото и палмовото масло съдържат мазнини, които могат да повишат нивото на триглицеридите. Вместо тях използвайте зехтин за подправяне на своите ястия.
Грозде
В гроздето се съдържа птеростилбен, съставка, за която се знае че може да помогне за понижаване на триглицеридите.
Бобови продукти
Бобовите продукти са с високо съдържание на фибри, които забавят храносмилането и помагат на тялото да усвои по-добре хранителните вещества. Храните с високо съдържание на фибри освен това могат да ви заситят за по-дълго време и да ви предпазят от нездравословните бързи закуски.
Прочетете за:
Хипертриглицеридемия (повишени триглицериди)