Начало / Хранене и диета / Храни, които помагат за понижаване на триглицеридите

Храни, които помагат за понижаване на триглицеридите

сеп. 15, 2016

триглицериди

Триглицеридите са вид мазнини, които се приемат с храната или се произвеждат в черния дроб. Те се използват като енергиен източник от организма, например за съкращението на мускулите. Ако обаче има излишък на триглицериди, те ще се натрупат в мастната тъкан или в черния дроб. Високите нива на триглицериди в кръвта се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и затлъстяване.

Причини за повишаване на триглициредите в кръвта са например: генетична обусловеност, затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2, хипотиреоидизъм, употреба на някои медикаменти, богата на мазнини диета.

Ако направите някои промени в хранителния си режим може да понижите нивата на триглицеридите и да подобрите здравословното си състояние.

Ограничете приема на някои храни

Първото нещо, което трябва да направите е да намалите приема на така наречените „лоши“ мазнини. Те се съдържат в някои от следните храни:

  • маргарин и масло – маргаринът е най-големият източник на трансмазнини, което го прави доста неподходящ за консумация. Маслото от друга страна е с високо съдържание на мазнини, но те са натурални и ако трябва да избирате, то е по-добрия избор.
  • животински мазнини
  • пълномаслено мляко
  • сладкиши, бонбони и други храни с високо съдържание на захар
  • храни, с високо съдържание на хидрогенирани мазнини
  • алкохол.

Трябва да отбележим, че не всички мазнини са вредни. Нашето тяло се нуждае от мазнини, така както се нуждае и от белтъци и въглехидрати, но просто трябва да внимавате какви видове мазнини консумирате. Някои от храните, които съдържат полезни мазнини и могат да помогнат за понижаване на нивата на триглицеридите са:

Сьомга

Рибите, които обитават студени водоеми, като например сьомга или риба тон са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Ако не сте почитатели на рибата може да си набавите тези полезни омега мастни киселини и с приема на рибено масло.

Зехтин

Маслото, кокосовото и палмовото масло съдържат мазнини, които могат да повишат нивото на триглицеридите. Вместо тях използвайте зехтин за подправяне на своите ястия.

Грозде

В гроздето се съдържа птеростилбен, съставка, за която се знае че може да помогне за понижаване на триглицеридите.

Бобови продукти

Бобовите продукти са с високо съдържание на фибри, които забавят храносмилането и помагат на тялото да усвои по-добре хранителните вещества. Храните с високо съдържание на фибри освен това могат да ви заситят за по-дълго време и да ви предпазят от нездравословните бързи закуски.

Прочетете за:
Хипертриглицеридемия (повишени триглицериди)