Начало / Хранене и диета / Храни, които понижават либидото

Храни, които понижават либидото

юни 6, 2016

храни либидо

Липсата на желание за интимна близост с партньора може да се дължи на храната, която сте консумирали. Както има храни, които повишават либидото, така има и такива, които могат да го понижат. Сексуалното желание се влияе от редица фактори, в това число социални, психологични и хормонални. Тъй като храната, която приемате влияе на хормоналния ви баланс, включително и на нивата на тестостерона, който е основния хормон, отговорен за сексуалното желание, когато приемате храни, които понижават нивата на този хормон логично ще спада и либидото ви. Някои от храните, за които учените са установили, че могат да окажат негативно влияние върху либидото са:

Млечни продукти

Ако сте почитатели на млечните храни, като сладолед или сирене по-добре ги избягвайте, ако искате да прекарате романтична вечер. Млечната киселина, която се съдържа в тях може да понижи либидото ви, според специалистите. Продуктите от краве мляко, могат да съдържат и синтетични хормони, които да нарушат хормоналния баланс в организма на мъжете и жените.

Пържени храни

Пържените храни определено няма да засилят сексуалната ви активност. Транс мастните киселини, които се съдържат в тях, в резултат на пърженето понижават либидото. Тези мазнини са известни още като частично хидрогенирани. Трансмазнините могат да повлият негативно на продукцията на сперма при мъжа и да намалят плодовитостта и при жената. Опитвайте се, колкото е възможно по-често да избягвате консумацията на пържени храни.

Изкуствени подсладители

Към изкуствените подсладители спада аспартама, който се съдържа в редица съвременни хранителни продукти, като кола, дъвки без захар, подсладено кисело мляко, сокове, разтворими чайове и кафе. Този изкуствен подсладител се съдържа в най-голямо количество в диетичните храни, а за съжаление голяма част от хората, които се опитват да свалят килограми не обръщат внимание на този факт. Аспартамът води до понижаването на нивата на хормона серотонин и причинява главоболие, депресия, тревожност, раздразнителност и безсъние. Серотонинът се нарича още „хормон на щастието“ и когато неговите нива са понижени няма да имате настроение и сексуално желание. Вместо изкуствени избирайте естествени подсладители, като мед или кафява захар например.

Алкохол

Много хора имат навика да изпиват по една чаша вино по време на романтична вечер с партньора си. Но прекалената консумация на алкохол няма да е в полза на вашето либидо и сексуални възможности. Алкохолът ще ви накара да се отпуснете,  но той има действие на депресант и така може да повлияе негатично на представянето ви в леглото.

Шоколад

Сигурно сте чували, че шоколадът е афродизиак и може да повиши вашата сексуална активност и това е така, ако обаче го консумирате в малки количества. Ако прекалите той ще има обратния ефект.

Газирани подсладени напитки

Учените от години свързват подсладените газирани напитки с повишен риск от диабет, затлъстяване, влошен зъбен статус, а в последните години и депресия. Всички знаем, че когато не се чувстваме добре и нямаме настроение, нямаме желание и за сексуална близост. Така, че ако искате да прекарате романтична вечер с партньора си по-добре избягвайте да пиете газирани напитки.