Начало / Хранене и диета / Храни, които могат да предизвикат главоболие

Храни, които могат да предизвикат главоболие

апр. 4, 2017

главоболие

Мигрената и така е достатъчно неприятно състояние, че да трябва да мислите за всички неща, които могат да отключат вашето главоболие. Един от отключващите фактори може да бъде консумацията на някои храни. В повечето случаи това е строго индивидуално и това, че при един пациент мигрената се отключва след консумация на шоколад не означава, че на 100% и при вас това ще е така. Има обаче някои храни, за които се е доказало, че по-често могат да доведат до главоболие. Някои такива храни са:

Алкохол

За виното, особено червеното се смята, че може да отключи мигренозен пристъп. Според едно проучване на учени от Бразилия, проведено сред пациенти, страдащи от мигрена над 30% от тях съобщават, че алкохолът е един от основните виновници за обсотряне на тяхното главоболие. Все още има дебати каква е причината за това, но например учените смятат, че някои съставки в червеното вино, като танини и флавоноиди могат да са причината за това. Освен това консумацията на алкохол много често се съпътства от дехидратация, която също може да способства за обостряне на мигрената.

Кофеин

Ако сте склонни към мигренозни пристъпи може би ще е добре да обърнете внимание колко кафе пиете дневно. Според едно проучване от 2009 година кофеинът в кафето въздейства на някои рецептори в мозъка, които могат да са свързани с мигрената и нейното обостряне. От друга страна пък, тъй като кофеинът има лек болкоуспокояващ ефект по време на мигренозен пристъп консумацията на малко количество кафе може да облекчи вашите оплаквания.

Сирена

Сините сирена, камембер, чедър имат много наситен аромат и вкус и са любими на много хора по света. Обаче трябва да внимавате с тях, ако страдате от мигрена. Експертите все още не са сигурни каква е причината те да отключват главоболие, но се смята, че това може да се дължи на една съставка в тях, наречена тирамин.

Обработени меса

Наденичките, различните колбаси, които обичате да похапвате от време на време могат да отключат вашето главоболие. В този вид меса много често се съдържат различни консерванти, които могат да повлияят на химическия баланс в мозъка и да предизвикат главоболие.

Аспартам

За този изкуствен подсладител все още се водят дебати дали е възможно да увеличава риска от главоболие при пациентите с мигрена. Повечето специалисти невролози съветват пациентите си с мигрена да намалят консумацията на аспартам до минимум, защото той се съдържа в редица сладкиши и газирани напитки, които не са подходящи за тяхното състояние и е по-добре да бъдат избягвани.

Шоколад

Относно шоколадът и неговата връзка с главоболието все още има много противоречия. Някои пациенти смятат, че консумацията на шоколад отключва тяхното главоболие, но според експертите желанието за консумация на шоколад може да бъде предвестник на предстоящо главоболие, а не причината за него. Причината за това предположение е, че някои експерти смятат, че определени съставки в шоколада предпазват нервите и могат да облекчат вашето главоболие. Все още предстои да се изясни ролята на шоколада при главоболието, но каквато и да е истината по-добре не прекалявайте с количествата.