Начало / Хранене и диета / Храни, подходящи при артрит

Храни, подходящи при артрит

апр. 21, 2016

артрит

Артритът е хронично заболяване, характеризиращо се с възпаление и болезненост в ставите. Въпреки, че няма определен хранителен режим, който да ви спаси от артрит учените са установили, че някои храни намаляват оплакванията на пациентите и засилват имунитета им.

Храни, подходящи при артрит са:

  • Риба

По-мазната риба, като сьомга например е много добър източник на омега-3 мастни киселини. Tези мастни киселини, спомагат за овладяване на възпалителния процес, който е характерен за артрита и облекчаване на симптоите на пациентите. Постарайте се да включите поне веднъж седмично риба в менюто си. Ако не сте фен на тази храна попитайте вашия лекуващ лекар за хранителни добавки, които съдържат омега-3 мастни киселини.

  • Броколи и брюкселско зеле

В тези зеленчуци се съдържа хранителното вещество сулфорафан, което предпазва хрущялите в ставите от увреждане, дължащо се на остеоартрит. Освен това тези зеленчуци са полезни за здравето и специалистите препоръчват да ги включвате, колкото се може по-често към менюто си.

  • Чесън

Чесънът спада към групата на луковичните растения, заедно с лука и праза. В тези растения се съдържа съставката диалил дисулфид, която може да помогне при лечението на редица заболявания, включително и артрит.

  • Череши

За черешите е доказано, че при тяхната консумация се намаляват случаите на обостряне на подагра. Учените смятат, че антоцианините, които се съдържат в този плод имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за облекчаване на симптомите на пациентите, страдащи, както от подагра, така и от артрит. Антоцианини се съдържат и в други плодове с червен цвят, като ягоди и малини например.

  • Млечни продукти

Млякото и другите млечни продукти са едни от най-добрите източници на калций и витамин Д, които са важни за здравето на костите и ставите. Витамин Д подпомага усвояването на калция от костите и е доказано, че помага и за укрепване на имунитета. Освен в млечните продукти калций и витамин Д се съдържат във високи количества и в зелените листни зеленчуци.

  • Зелен чай

В зеленият чай се съдържат много антиоксиданти и полифеноли, за които се смята, че могат да намалят възпалението и да забавят увреждането на сухожилията и ставите. Освен това според учените в зеленият чай се съдържа един определен антиоксидант, наречен епигалокатехин-3-галат, за който се смята, че блокира продукцията на молекули, които предизвикват увреждане на ставите при хора с ревматоиден артрит.

  • Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, като портокал и грейпфрут са един от най-добрите източници на витамин Ц. Проучвания сочат, че набавянето на нужните количества от този витамин всекидневно, помага за поддържането на здрави стави и предпазва от остеоартрит.