Начало / Хранене и диета / Храни, подходящи при биполярно разстройство

Храни, подходящи при биполярно разстройство

май 16, 2019

храни, подходящи при биполярно разстройство

Биполярното разстройство е психично заболяване, което се характеризира с вариращи емоционални състояния – от манийни епизоди до депресивни такива. Поведенческата терапия, заедно с приема на медикаменти може да помогнат на пациентите да овладеят емоциите си. Промяната в хранителните навици също може да се отрази благоприятно върху овладяването чрез натурални методи на заболяването.

Ето някои храни, които експертите препоръчват на пациентите с биполярно разстройство:

Пълнозърнести храни

Не само, че пълнозърнестите храни се отразяват добре върху дейността на сърцето и храносмилателния тракт, но те са подходящи и ако страдате от биполярно разстройство. Причината за това е, че се смята, че тези храни действат успокояващо на мозъка. Има най-различни продукти от тази група, които може да включите в хранителния си режим: паста, кафяв ориз, овесени ядки, киноа и други.

Бобови продукти

Всички бобови продукти са с високо съдържание на магнезий. Някои проучвания сочат, че този минерал може да помогне за намаляване на манийните пристъпи при пациентите с биполярно разстройство. Все още тази информация не е напълно потвърдена, но със сигурност подобни храни са здравословни и е подходящо да ги включвате по-често в менюто си.

Авокадо

В последните години авокадото набира все по-голяма популярност на пазара, благодарение на мононенаситените или „добри“ мастни киселини, които се съдържат в него. Тези мастни киселини спомагат за понижаване на нивата на холестерол в кръвта и поддържането на кръвното налягане в норма. За хората, страдащи от биполярно разстройство авокадото и съдържащите се в него мононенаситени мастни киселини е полезно, защото то подобрява чувствителността на мозъка към хормона серотонин и по този начин може да се намали риска от депресивни епизоди.

Храни с високо съдържание на селен

Селенът е минерал с много важно значение за мозъчната дейност. Учените смятат, че той оказва влияние върху контрола на емоциите. Дефицитът на селен се свързва с повишен риск от депресия и тревожност. Дневно се нуждаем от 55 микрограма селен, който можем да си набавим от следните храни:

  • бразилски орех
  • риба тон
  • скариди
  • филе от риба камбала
  • телешки черен дроб.

Черен шоколад

Ако си търсите причина да похапвате черен шоколад, ето ви една. В този шоколад с високо съдържание на какао се съдържа много фенилетиламин, за който се смята, че спомага за подобряване на настроението при хора, страдащи от депресия или склонни към депресивни епизоди, като пациентите с биполярно разстройство. Подобен положителен ефект има обаче само черния шоколад с високо съдържание на какао (над 95%).

Черен дроб

Ако не сте вегетарианци и обичате да похапвате месо и едновременно с това страдате от биполярно разстройство черният дроб е подходящ за вас. В този орган се съдържа витамин Б9 и фолати, за които се знае, че участват в регулацията на серотонин.

Храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат много важно значение за мозъчната функция. Добавянето на този вид мастни киселини към медикаментите за стабилизиране на емоциите, които се предписват на пациентите с биполярно разстройство има положителен ефект. Тъй като омега-3 мастните киселини са полезни, както за дейността на сърцето, така и за доброто функциониране на мозъка ще е полезно за вас да ги включите в диетата си. Някои от храните с високо съдържание на подобни мастни киселини са:

  • сьомга
  • риба тон
  • херинга
  • яйца
  • ленено семе.