Начало / Хранене и диета / Кои храни увеличават риска от бъбречни камъни?

Кои храни увеличават риска от бъбречни камъни?

мар. 1, 2019

храни увеличават риска от бъбречни камъни

Различни проучвания сочат, че 1 на всеки 10 души страда от камъни в бъбреците през някакъв етап от живота си. Един от основните фактори, който способства за образуването на камъни в бъбреците е недостатъчния прием на вода. Двата най-често срещани видове бъбречни камъни са калциево оксалатни и уратни. Тъй като урината, която се образува в нашето тяло зависи много от вида храни, които консумираме, избягването на някои от тези, които увеличават риска от формиране на бъбречни камъни може да бъде от полза. Ето и някои от тези храни:

Храни с високо съдържание на оксалати

Тъй като оксалатите са една от най-често срещаните съставки на бъбречните камъни, честият прием на храни с високо съдържание на оксалати не е препоръчителен. Някои такива храни са:

  • коприва
  • соя
  • спанак
  • сладки картофи.

Ако вече имате формирани бъбречни камъни съветът на специалистите е да ограничите до минимум консумацията на тези храни. Това се препоръчва и за хора, в чиито семейства има страдащи от камъни в бъбреците.

Животински протеини

Белтъците, които се съдържат в месото, рибата, яйцата съдържа пурини, които при разграждането си отделят пикочна киселина. За пикочната киселина се знае, че заедно с оксалатите е една от водещите съставки на бъбречните камъни. Рискът от образуване на калциеви бъбречни камъни също нараства с честата консумация на животински протеини.

Храни с високо съдържание на натрий

Количеството приет натрий определя колко калций ще се изхвърли извън организма с урината. Хората, които консумират храни с високо съдържание на натрий са по-склонни да страдат от бъбречни камъни. Препоръчва се дневното количество натрий да не превишава 2 – 3 г. Избягвайте да консумирате преработени храни.

Високо фруктозни храни

Консумацията на храни с високо съдържание на фруктоза води до отделяне на по-голямо количество калций и пикочна киселина. Освен това се намалява и отделянето на течности и урината става по-концентрирана. Фруктозата, която се съдържа в свежите плодове не е проблем, защото е в ниски концентрации. Трябва обаче да внимавате с плодовите сиропи, плодови сокове и други сладкиши, в които фруктозата е в по-големи количества.

Изкуствени подсладители

Много проучвания са открили връзка между влошената бъбречна функция и консумацията на изкуствени подсладители. Честата им употреба може да попречи на нормалното функциониране на бъбреците. Подсладителите с нула съдържание на захар и диетичните газирани напитки не са подходящи за хора, склонни към образуване на бъбречни камъни.

Млечни продукти

Прекалено честият прием на млечни продукти води до увеличаване на количеството калций, който се изхвърля с урината и това неминуемо увеличава риска и от формиране на бъбречни камъни. Затова и специалистите съветват, ако искате да си набавите нужните количества калций да избирате и други продукти с високо съдържание на този минерал.

Кофеин

Честата консумация на кофеинови напитки стресира бъбреците и те не успяват да филтрират добре урината и да изхвърлят излишните количества калций и пикочна киселина. В резултат на това се увеличава и риска от образуване на бъбречни камъни.

Последни публикации