Начало / Хранене и диета / Храни, които стимулират метаболизма

Храни, които стимулират метаболизма

сеп. 28, 2017

метаболизма

Много от хората, когато биват попитани какво представлява метаболизмът, отговарят, че това е енергията, получена чрез храната, която тялото ви гори през деня. Но това е много малка част от истината. Всъщност това е комплекс от процеси, които настъпват на клетъчно нива и позволяват на всеки отделен компонент от вашето тяло да функционира по правилния начин.

Често хората си мислят, че е по-лесно да стимулират метаболизма си с хранителни добавки, но това не е дългосрочно решение. По-подходящо е да консумирате някои храни, които по естествен път могат да засилят процесите във вашето тяло и изгарянето на калории.

Кои храни стимулират метаболизма?

Такива храни например са:

Зелен чай

Зеленият чай е най-подходящата напитка за засилване на метаболизма. Освен, че ще ви помогне да горите калориите от храната, която консумирате по-лесно този чай е наситен с антиоксиданти. Те могат да ви предпазят от различни заболявания.

Подправки

Някои подправки, като черен и червен пипер, чили и джинджифил имат нещо общо помежду си -всички те ускоряват метаболизма. Едно скорошно проучване е доказало, че колкото по-ароматна и люта е една подправка, толкова по-подходяща е за горене на енергия.

Ядки и семена

Някои ядки като орехи и бадеми са особено богати на омега-3 мастни киселини, за които най-вероятно знаете, че са изключително полезни за нашето тяло и могат да помогнат за подсилването на метаболизма ви.

Риба

Както ядките, така и някои от по-мазните риби, като сьомга или скумрия  също съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини. Освен това тези риби имат много високо белтъчно съдържание. Експертите съветват често да похапвате по-мазна риба, но не повече от 3 порции седмично.

Вода

Да, водата не е храна. Но е изключително важна за добрият метаболизъм. Ако пиете повече вода през деня ще забележите, че имате повече енергия от обикновено за ежедневните си задачи и не изпитвате толкова глад.

Според едно проучване на берлински учени от 2004 година консумацията на 500 мл повече вода от обикновено се свързва с ускоряване на метаболизма с до 30%, както при мъжете, така и при жените.

Броколи

Още като дете майка ви е повтаряла да си ядете зеленчуците, защото те са полезни и това наистина е така, особено броколито. В него се съдържат редица детоксикиращи витамини – А, Ц и К, антиоксиданти и фибри, които могат да помогнат на вашето тяло по-успешно да се бори с мазнините и да гори калории.

Цитрусови плодове

Всички знаем, че в цитрусовите плодове, като портокали, лимони, грейпфрут се съдържа голямо количество витамин Ц. Диетата богата на витамин Ц помага за по-добрият контрол на инсулин и предотвратява големите колебания в неговите нива, които могат да станат причина за внезапно желание за похапване на нещо сладко.