Начало / Хранене и диета / Храни, които да избягвате при улцерозен колит

Храни, които да избягвате при улцерозен колит

ян. 30, 2017

улцерозен колит

Улцерозният колит е възпалително чревно заболяване, при което има възпаление и поява на язви по лигавицата на дебелото черво и ректума. Заболяването е хронично и има рецидивиращ ход с периодични обостряния, при които пациентите се оплакват от подуване на стомаха, болки по хода на червата, диария, придружена с примеси на кръв.

Точната причина за развитието на улцерозен колит все още не е напълно изяснена. Учените смятат, че състоянието може да е автоимунно обусловено, но все още няма окончателно становище по въпроса. Някои храни и хранителни навици могат да обострят състоянието на пациентите. Такива храни са например:

Пълнозърнести храни

Храните с високо съдържание на фибри много често са трудни за храносмилане при пациентите с улцерозен колит и тяхната консумация може да предизвика неприятни симптоми при тях. Експертите съветват да избягвате храни, приготвени от пълнозърнесто брашно, като паста, хляб, макарони, зърнени закуски.

Млечни продукти

Много често пациентите с улцерозен колит понасят трудно консумацията на млечни храни. Ако забележите, че при вас този вид продукти предизвикват оплаквания ги изключете от диетата си, включително маслото, киселото мляко и сиренето. За да изключите тези храни от менюто си може да спазвате елиминационна диета, за която може да ви помогне с насоки вашият лекуващ гастроентеролог.

Бобови продукти

В бобовите храни има високо съдържание на фибри и те водят до засилено газообразуване, поради което не са най-идеалната храна за някой, който страда от улцерозен колит. Но те са много важно звено в хранителния ни режим, особено при вегетарианците и веганите. Ако не искате да се отказвате от бобовите храни, опитайте да похапвате в по-малки количества от тях и може да пробвате след накисване да премахвате външната им обвивка, за да може да облекчите храносмилането им след това.

Кафе и чай

Знаете, че кафето и черният чай засилват диурезата и дехидратация, а при пациентите с улцерозен колит това може да стане причина за появата на някои неприятни симптоми. Освен това кафето и черният чай особено могат да предизвикат диария, което е особено нежелателно при това заболяване.

Зеленчуци с високо съдържание на фибри

Към тази група спадат броколито, зелето, брюкселското зеле и целината. За тяхното смилане са нужни повече време на стомаха и червата и те водят до повишено образуване на газове и подуване на стомаха.

Може по-лесно да толерирате тези зеленчуци, ако те са добре сварени и нарязани на малки парчета. Ако все пак те ви влият зле може да ги замените с други зеленчуци, които не са толкова дразнещи като моркови, картофи, карфиол, сладки картофи.

Царевица и гъби

Царевицата и гъбите са трудно смилаеми храни . Много често те остават несмлени след процеса на храносмилане, което може да причини раздразнение на стомаха и червата и диария, все оплаквания, които са нежелателни при пациенти с улцерозен колит. Специалистите препоръчват пациентите да избягват тези храни по време на обостряне на тяхното заболяване, за да не влошат допълнително състоянието си.

Шоколад

При консумация на шоколад от пациенти с улцерозен колит може да се стигне до поява на крампи и по-чести дефекации, особено при обостряне на заболяването. Това разбира се не значи напълно да спрете да похапвате така любимия шоколад. Трябва да се научите да внимавате с количествата и да хапвате по-малко от любимите си храни, за да не влошите заболяването си.