Меню

Здравословната диета е от съществено значение за поддържането на здрава и красива кожа.
Най-полезните храни за красива кожа са:

Зеленчуци
– домати: богати са на антиоксиданта ликопен, който намалява увреждането на клетките на кожата от свободни радикали, забавя стареенето на кожата и формирането на бръчки.

– оранжеви и червени зеленчуци (моркови, червени пиперки): богати са на бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А. Той намалява сухотата на кожата и й придава по-млад вид.

– зелени листни зеленчуци (спанак): съдържат витамин А, който спомага за образуването на нови клетки и за отстраняването на старите, предотвратява преждевременното стареене. Витамин А се използва за лечение на акне.

Плодове
– авокадо: добър източник е на биотин. Предпазва кожата от напукване и сухота. Съдържа също витамин Е, който допринася за еластичността на кожата.

– цитрусови плодове (лимони, грейпфурт, портокали): богати са на витамин С, който повишава продукцията на колаген. Колагенът е белтъчно вещество, което формира структурата на кожата и е от съществено значение за нейната еластичност и стегнатост. Витамин С забавя появата на бръчки, има и противовъзпалителен ефект.

Пълнозърнести храни
Те съдържат биотин, който участва в обмяната на мазнините и предпазва кожата от сухота.
За набавяне на необходимите количества въглехидрати се препоръчва консумацията на пълнозърнести храни, а не на бели рафинирани брашна, които допринасят за появата на акне.

Ядки
Някои ядки като бадеми и орехи са богати на омега-3 мастни киселини, които правят кожата по-гладка и й  придават блясък.
Ядките съдържат също антиоксиданти и витамин Е, който защитава кожата от вредно въздействие на слънчевите лъчи и забавя стареенето на кожата. Витамин Е осигурява влажността на кожата и й придава по-млад вид.

Морски дарове
Морските храни, като стриди, риба, раци са богати на омега-3 мастни киселини и цинк. Те предпазват кожата от изсушаване и възпаление. Подобряват кръвообращението, което е важен фактор за здравето на кожата.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!