Начало / Хранене и диета / 7 храни, полезни за здравето на очите

7 храни, полезни за здравето на очите

фев. 11, 2015

Ключова роля за здравето на очите има осигуряването на необходимите им хранителни вещества, като каротиноиди, витамин А и С, омега-3 мастни киселини, минерали и антиоксиданти.

За да подобрите здравето на очите си е добре да добавите тези 9 храни в диетата си.

  • Боровинки

Ако искате да имате добро зрение трябва редовно да консумирате боровинки. Те са богати на много витамини и антиоксиданти, имат противовъзпалителен и укрепващ съдовете ефект.

Високата концентрация на антиоксиданти в боровинките намалява риска от макулна дегенерация, катаракта и други очни заболявания.

  • Моркови

Със сигурност морковите са едни от най-полезните храни за здравето на очите. Те са чудесен източник на бета-каротин, от който в организма се продуцира витамин А. Витамин А спомага за превенцията на нощната слепота (хемералопия).

  • Сьомга

Сьомгата подобно на другите мазни риби (скумрия, херинга, сардина, тон) е богата на омега-3 мастни киселини, които са есенциални за доброто здраве на очите. Омега-3 мастните киселини имат важна роля за нормалната функция на ретината, спомагат за превенцията и лечението на синдрома на сухото око.

Сьомгата е добър източник и на витамин Д, който също е полезен за здравето на очите.

  • Зелени листни зеленчуци

Спанакът и другите листни зеленчуци са богати на зеаксантин и лутеин – това са каротиноиди, които се складират в макулата на ретината. Тези жълти пигменти абсорбират ултравиолетовата светлина, която е особено вредна за ретината.

Редица проучвания са показали, че зеаксантина и лутеина понижават риса от хронични очни заболявания като катаракта и свързаната с възрастта макулна дегенерация.

  • Зехтин

Главната причина, поради която зехтина е полезен за очите е, че той помага на организма за по-добрата абсорбция на полезните за зрението хранителни вещества. Така, че овкусявайте салатата със зехтин, за да абсорбирате всички полезни вещества от доматите и листните зеленчуци.

  • Картофи

Полезните за очите свойтва на картофите се дължат на бета каротина. Подобно на морковите, картофите са много богати на бета каротин, а също и на витамин А, витамин С, фибри, магнезий и калий, които също са нужни за здравето на очите.

  • Месо от щраус

Вероятно ще ви се стори странно, но месото от щраус е много полезно за очите, тъй като е богато на цинк. Цинкът има важна роля за здравето на очите. Ниските нива на цинк в ретината при макулна дегенерация могат да бъдат повишени чрез редовната консумация на щраусово месо.

Месото от щраус е чудесен заместител на червеното месо. То съдържа много по-малко мазнини и холестерол от другите видове червено месо.