Начало / Хранене и диета / Алкохолът повишава риска от инсулт

Алкохолът повишава риска от инсулт

сеп. 12, 2012

Консумацията на повече от три чаши алкохол всеки ден повишава риска от хеморагичен инсулт в по-млада възраст, показва ново проучване, публикувано в сп. Neurology.

Френски учени са провели анкета сред 540 души на средна възраст 71 г., които са имали хеморагичен инсулт, относно количеството алкохол, което консумират.

Резултатите са показали, че 25 % от участниците са пиели по повече от три чаши алкохол всеки ден.

Учените с изненада установили, че тези, които пиели повече алкохол имали инсулт на средна възраст 60 години. Това означава 14 години по-рано от тези участници, които не пиели или са пиели малко количество алкохол.

Освен това през две годишният период, през който участниците в проучването са били проследени, смъртността е била по-висока сред тези, консумирали много алкохол.

Хеморагичният инсулт се среща по-рядко и се дължи на кръвоизлив в мозъка, за разлика от исхемичния инсулт, при който кръвоносния съд се запушва и кръвния ток спира.