Меню

Европейско проучване, публикувано в British Medical Journal показва, че 10 % от всички случаи на рак при мъжете и 3 % при жените се дължат на прекомерна употреба на алкохол.

Германски учени са анализирали данни за над 350 000 мъже и жени на възраст от 35 до 70 години от осем европейски държави.

Според ръководителят на проучването Мадлен Шуце от германския Институт по здравословно хранене, много от случаите на рак можеха да бъдат избегнати ако консумацията на алкохол беше под препоръчителните норми.

За мъжете се препоръчват не повече от 2 питиета дневно, а за жените не повече от едно.

Едно стандартно питие съдържа 12 гр. алкохол, което се равнява на 125 мл вино или 250 мл бира.

Предишни проучвания са доказали връзката между консумацията на алкохол и рака на хранопровода, черния дроб, дебелото черво и рака на гърдата при жените.

Наред с поддържането на нормално телесно тегло и спиране на тютюнопушенето, отказването от консумацията на алкохол е един от най-важните начини за понижаване на риска от развитие на рак.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!