Начало Хранене и диета Беконът повишава риска от рак на панкреаса

Беконът повишава риска от рак на панкреаса

Консумацията на консервирани меса повишава риска от развитие на рак на панкреаса, показва ново проучване.

Според учени от Каролинския институт в Стокхолм, консумацията на допълнително 50 г бекон, наденица или други консервирани меса всеки ден, повишава риска от рак на панкреаса с 19 %.

Ракът на панкреаса е сравнително рядко заболяване. Много често се диагностицира в напреднал стадий. Само 5 % от пациентите преживяват 5 години след като са диагностицирани.

Други рискови фактори за заболяването са наднорменото тегло, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол.

Известно е, че консумацията на месо повишава риска от рак на дебелото черво.

Експертите съветват да се ограничи приема на червено месо до 500 г седмично и да се избягват консервираните меса.

Прочетете за:
Рак на панкреаса