Консумацията на консервирани меса повишава риска от развитие на рак на панкреаса, показва ново проучване.
Според учени от Каролинския институт в Стокхолм, консумацията на допълнително 50 г бекон, наденица или други консервирани меса всеки ден, повишава риска от рак на панкреаса с 19 %.
Ракът на панкреаса е сравнително рядко заболяване. Много често се диагностицира в напреднал стадий. Само 5 % от пациентите преживяват 5 години след като са диагностицирани.
Други рискови фактори за заболяването са наднорменото тегло, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол.
Известно е, че консумацията на месо повишава риска от рак на дебелото черво.
Експертите съветват да се ограничи приема на червено месо до 500 г седмично и да се избягват консервираните меса.
Прочетете за:
Рак на панкреаса