Консумацията на консервирани меса повишава риска от развитие на рак на панкреаса, показва ново проучване.

Според учени от Каролинския институт в Стокхолм, консумацията на допълнително 50 г бекон, наденица или други консервирани меса всеки ден, повишава риска от рак на панкреаса с 19 %.

Ракът на панкреаса е сравнително рядко заболяване. Много често се диагностицира в напреднал стадий. Само 5 % от пациентите преживяват 5 години след като са диагностицирани.

Други рискови фактори за заболяването са наднорменото тегло, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол.

Известно е, че консумацията на месо повишава риска от рак на дебелото черво.

Експертите съветват да се ограничи приема на червено месо до 500 г седмично и да се избягват консервираните меса.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!