Меню

Консумацията на повече от две чаши безалкохолни напитки повишава риска от астма и хронична обсруктивна белодробна болест (ХОББ), показва ново австралийско проучване.

Учени от университета в Аделаида са провели телефонно интервю с близо 17000 човека на възраст над 16 г. относно тяхната дневна консумация на безалкохолни напитки.

Резултатите са показали, че над 10 % от участниците в проучването пият повече от две чаши безалкохолни напитки дневно.

13.3 % от участниците с астма и 15.6 % от тези с ХОББ са консумирали над 500 мл безалкохолни напитки дневно.

Хората, които консумират тези количества имат 1.2 пъти по-висок риск от развитие на астма и 1.7 пъти по-висок риск от развитие на ХОББ.

Според авторите на проучването съществува дозо-зависим риск, което означава, че колкото повече безалкохолни напитки изпива един консуматор, толкова по-висок риск има от развитие на тези хронични заболявания.

Тютюнопушенето повишава риска дори повече, особено за ХОББ. Харата, които пушат и консумират повече от 500 мл безалкохолни напитки дневно имат 6.6 пъти по-голям риск от ХОББ.

Целта на проучването, публикувано в сп. Respirology е да обърне внимание на важността на здравословната диета за превенцията на хронични заболявания като астма и ХОББ.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!