Начало / Хранене и диета / Болните от рак трябва да избягват соевите продукти

Болните от рак трябва да избягват соевите продукти

ян. 14, 2007

Проучване, проведено в Австралия показва, че консумирането на големи количества соеви продукти може да бъде вредно за хора, страдащи от ракови заболявания.

Препоръчва се болните от рак да избягват консумирането на храни, богати на соя, тъй като тя може да ускори туморния растеж.

Най-голям риск има при хора с рак на гърдата и на простатата, тъй като и двете форми са хормонално зависими.

Соевите продукти съдържат фитоестрогени, които имитират действието на хормони в човешкото тяло. Те могат да попречат на лечението с противотуморни лекарства, като например Тамоксифен, който потиска женския хормон естроген при болни от рак на гърдата.

Фитоестрогените могат да имитират действието и на мъжкия хормон андроген при болни от рак на простатата.

Счита се, че консумирането на умерено количество соеви продукти е безопасно за раково болните хора.

Храни, богати на соя са соевото мляко, соевото брашно, соевото сирене (тофу) и др.

Последни публикации