Боровинките съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли, които допринасят за понижаване на кръвното налягане и имат антиканцерогенен ефект.
Ново проучване показва, че здравословния плод може да спомогне и за понижаване на телесното тегло.
Американски учени са провели лабораторни изследвания с тъкани от плъхове, за да установят дали полифенолите от боровинки могат да спрат образуването на мастни клетки (адипоцити).
Резултатите са показали, че най-високите дози полифеноли понижават броя на мастните клетки с 73 %, докато най-ниските дози показват понижение с 27 %.
Според учените са необходими още много изследвания, за да се установи дали полифенолите имат същия ефект и при човека, както и да се намери подходящата доза.
Предишни проучвания са доказали, че боровинките са изключително здравословна храна. Те стимулират имунната система, неутрализират свобоните радикали, подобряват зрението, сърдечната и мозъчната дейност, предпазват от метаболитен синдром, стимулират моториката на чревния и уринарния тракт.