Начало / Хранене и диета / Червеното вино и боровинките предпазват от еректилна дисфункция

Червеното вино и боровинките предпазват от еректилна дисфункция

ян. 15, 2016

боровинки

Консумацията на храни, богати на флавоноиди, каквито са боровинките и червеното вино може значително да намали риска от импотентност, показва ново мащабно проучване.

Британски учени са установили, че мъжете на средна възраст, които редовно включват в диетата си цитрусови плодове, боровинки и червено вино имат по-малка вероятност да развият еректилна дисфункция – състояние, което засяга голям процент от мъжете.

Според специалистите приемането на една шепа боровинки три пъти седмично или на няколко чаши червено вино може да бъде толкова ефективно в лечението на еректилната дисфункция, колкото и виаграта. Ето защо те определят тези храни като естествена алтернатива на виаграта.

Флавоноидите и главно антоцианините, които се откриват в череши, ягоди, къпини, репички, касис и цитрусови плодове стимулират значително сексуалната функция.

Резултатите от проучването показват, че мъжете, които редовно консумират по няколко порции седмично от тези плодове имат 10 % по-малка вероятност да страдат от еректилна дисфункция. При по-младите мъже положителният ефект е бил най-изразен.

Проучването показва още, че мъжете, които като цяло консумират повече плодове имат 14 % по-нисък риск от ереткилна дисфункция. А комбинацията от прием на храна, богата на флавоноиди с физическа активност (например енергична разходка) може да намали риска от импотентност до 21 %.

В проучването са участвали повече от 25000 здрави мъже на средна възраст. При старта на проучването през 2000 г участниците е трябвало да оценят еректилната си функция, като това са направили отново през 2004 и 2008 г. На всеки четири години мъжете са били интервюирани и за техните хранителни навици.

За период от 10 години 35 % от участниците в проучването са съобщили за появата на еректилни проблеми. Тези, които са включвали повече флавоноиди в диетата си обаче по-рядко са изпитвали този проблем.

Известно е, че храните, съдържащи флавоноиди понижават риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Те подобряват кръвното налягане и кръвоснабдяването.

Еректилната дисфеункция е признак на нарушена циркулация и е предвестник на сърдечно-съдови проблеми.

Ето защо добавянето на ягоди, боровинки, къпини и цитрусови плодове към диетата ви може да подобри не само сексуалното ви здраве, но и да ви предпази от сърдечно-съдови заболявания.