Меню

Ново австралийско проучване показва, че пиенето на три чаши черен чай дневно понижава кръвното налягане.

В проучването са участвали 95 мъже и жени на възраст между 35 и 70 г., чието систолично кръвно налягане в началото на изследването е било между 115 и 150 mm Hg. Половината от участниците са пиели по три чаши черен чай дневно в продължение на 6 месеца, а другата половина са пиели плацебо питие с подобен вкус на кофеин.

В края на проучването при групата на приемащите черен чай е отчетено макар и незначително понижаване на стойностите на систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Според учените от Университета на Западна Австралия дори малкото понижаване на кръвното налягане е от голямо значение, поради широкото разпространение на хипертонията и важността на кръвното налягане като рисков фактор за сърдечни заболявания.

 Има няколко възможни обяснения за ползата от черния чай. Предполага се, че той подобрява функцията на ендотелните клетки, които постилат вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Ендотелната дисфункция е ранен показател за промени в кръвното налягане.

Други изследвания предполагат, че флавоноидите, които се съдържат в чая подобряват тонуса на кръвоносните съдове и понижават телесното тегло.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!