Червеното цвекло е известно със своите полезни за здравето свойства. Използва се за лечение и превенция на редица заболявания, като най-добре е да се консумира сурово под формата на салата или сок.
Червеното цвекло е ниско калорично – съдържа само 40 калории в 100 г. То е богато на витамин А, С, фолиева киселина, на минерали като желязо, калий, магнезий. Много мощни антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди се откриват в този зеленчук.
Какви са полезните свойства на червеното цвекло?
Понижава кръвното налягане
Червеното цвекло е богато на нитрати, които след консумация се превръщат в нитрити и азотен оксид. Те водят до разширяване на артериите и до понижаване на кръвното налягане.
Понижава „лошия“ холестерол
Каротеноидите и флавоноидите понижават „лошия“ холестерол. Те намаляват окислението на LDL холестерола и не му позволяват да се натрупа под формата на плаки в стените на артериите.
Високото съдържание на разтворими фибри също допринася за понижаване на холестерола.
Понижаването на кръвното налягане и на холестерола намалява риска от инфаркт и инсулт.
Източник на фолиева киселина
Червеното цвекло е полезно за бременните жени, тъй като съдържа много фолиева киселина. Тя е изключително важна за правилното развитие на плода през първите месеци на бременността.
Лекува анемия
Червеното цвекло съдържа много желязо. То повишава формирането на хемоглобин в червените кръвни клетки и по този начин доставката на кислород до всички органи се подобрява. Консумацията на червено цвекло води да намаляване на симптомите на анемия – отпадналост, замаяност, безсъние и др.
Контролира кръвната захар
Високото съдържание на фибри в червеното цвекло спомага за контролирането на кръвната захар. След консумацията му нивото на глюкозата в кръвта се повишава много бавно.
Предпазва от рак
Бетацианинът, който се съдържа в червеното цвекло забавя туморния растеж при пациенти с рак на гърдата и рак на простатата.
Забавя прогресирането на деменция
Нитратите, които се съдържат в червеното цвекло помагат в борбата с деменцията. Образувалият се от нитратите азотен оксид води до разширяване на съдовете и до подобряване на кръвоснабдяването на мозъка.
Премахва запека
Поради високото съдържание на разтворими фибри червеното цвекло е чудесно лаксативно средство. То спомага за регулиране на чревната перисталтика и изчиства чревния тракт.
Други полезни за здравето свойства на червеното цвекло са:
- предпазва от развитие на остеопороза
- съдържа лутеин и предпазва от поява на очни проблеми
- естествена виагра – повишава потентността
- подобрява растежа на косата и е полезно при косопад.