Начало / Хранене и диета / Червено цвекло – защо е толкова полезно?

Червено цвекло – защо е толкова полезно?

апр. 14, 2014

Червеното цвекло е известно със своите полезни за здравето свойства. Използва се за лечение и превенция на редица заболявания, като най-добре е да се консумира сурово под формата на салата или сок.

Червеното цвекло е ниско калорично – съдържа само 40 калории в 100 г. То е богато на витамин А, С, фолиева киселина, на минерали като желязо, калий, магнезий. Много мощни антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди се откриват в този зеленчук.

Какви са полезните свойства на червеното цвекло?

Понижава кръвното налягане

Червеното цвекло е богато на нитрати, които след консумация се превръщат в нитрити и азотен оксид. Те водят до разширяване на артериите и до понижаване на кръвното налягане.

Понижава „лошия“ холестерол

Каротеноидите и флавоноидите понижават „лошия“ холестерол. Те намаляват окислението на LDL холестерола и не му позволяват да се натрупа под формата на плаки в стените на артериите.
Високото съдържание на разтворими фибри също допринася за понижаване на холестерола.

Понижаването на кръвното налягане и на холестерола намалява риска от инфаркт и инсулт.

Източник на фолиева киселина

Червеното цвекло е полезно за бременните жени, тъй като съдържа много фолиева киселина. Тя е изключително важна за правилното развитие на плода през първите месеци на бременността.

Лекува анемия

Червеното цвекло съдържа много желязо. То повишава формирането на хемоглобин в червените кръвни клетки и по този начин доставката на кислород до всички органи се подобрява. Консумацията на червено цвекло води да намаляване на симптомите на анемия – отпадналост, замаяност, безсъние и др.

Контролира кръвната захар

Високото съдържание на фибри в червеното цвекло спомага за контролирането на кръвната захар. След консумацията му нивото на глюкозата в кръвта се повишава много бавно.

Предпазва от рак

Бетацианинът, който се съдържа в червеното цвекло забавя туморния растеж при пациенти с рак на гърдата и рак на простатата.

Забавя прогресирането на деменция

Нитратите, които се съдържат в червеното цвекло помагат в борбата с деменцията. Образувалият се от нитратите азотен оксид води до разширяване на съдовете и до подобряване на кръвоснабдяването на мозъка.

Премахва запека

Поради високото съдържание на разтворими фибри червеното цвекло е чудесно лаксативно средство. То спомага за регулиране на чревната перисталтика и изчиства чревния тракт.

Други полезни за здравето свойства на червеното цвекло са:

  • предпазва от развитие на остеопороза
  • съдържа лутеин и предпазва от поява на очни проблеми
  • естествена виагра – повишава потентността
  • подобрява растежа на косата и е полезно при косопад.