Хората, които консумират много червено месо имат по-висок риск от развитие на злокачествени заболявания, като рак на белия дроб, дебелото черво, черния дроб и др.

Учени от САЩ са разгледали данните от мащабно проучване за хранителните навици, в което са участвали над 500 000 хора на възраст от 50 до 71 г. Те са били разпитвани за това какво количество месо консумират, колко често и какъв вид.

След 8 години при над 50 000, от участниците са били диагностицирани злокачествени заболявания.

Резултатите от проучването са показали значително повишен риск (20 до 60 %) от развитие на рак на хранопровода, черния дроб, белите дробове и на дебелото черво при участниците, които са консумирали повече червено месо.

Полицикличните ароматни въглеводороди в червеното месо могат да увредят ДНК и да отключат злокачествен процес. Наситените мастни киселини и желязото в червеното месо също имат значение за развитието на тумори.

Учените препоръчват консумацията на не повече от 500 гр. червено месо седмично.

Няма доказана връзка между приема на червено месо и развитието на стомашен карцином, рак на пикочния мехур, левкемия, лимфом и меланом.

Най-големите рискови фактори за развитието на злокачествени заболявания са тютюнопушенето, консумацията на алкохол и затлъстяването.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!