Начало / Хранене и диета / Червеното месо повишава риска от ранна смърт

Червеното месо повишава риска от ранна смърт

мар. 13, 2012

Повишената консумация на червено месо намалява продължителността на живота, твърдят учени.

Проучване, обхващащо повече от 120000 човека показва, че червеното месо значително повишава риска от ранна смърт в резултат на рак, сърдечно-съдово заболяване или друга причина.

Според авторите на проучването замяната на червеното месо с риба, пилешко месо или ядки намалява риска от преждевременна смърт.

Резултатите от проучването показват, че добавянето към диетата на една допълнителна порция непреработено червено месо повишава риска от смърт с 13 %, от фатално сърдечно-съдово заболяване с 18 %, а смъртността от раково заболяване с 10 %.

Резултатите за преработеното червено месо, като бекон, наденица са още по-високи.

Учените предполагат, че наситените мазнини в червеното месо и натрия, използван в преработеното месо са причина за повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

Червеното месо в умерени количества може да бъде част от балансираната диета.

Специалистите препоръчват разнообразяване на диетата и намиране на други източници на протеини, като риба, пилешко месо, ядки, боб, леща.

Последни публикации