Повишената консумация на червено месо намалява продължителността на живота, твърдят учени.
Проучване, обхващащо повече от 120000 човека показва, че червеното месо значително повишава риска от ранна смърт в резултат на рак, сърдечно-съдово заболяване или друга причина.
Според авторите на проучването замяната на червеното месо с риба, пилешко месо или ядки намалява риска от преждевременна смърт.
Резултатите от проучването показват, че добавянето към диетата на една допълнителна порция непреработено червено месо повишава риска от смърт с 13 %, от фатално сърдечно-съдово заболяване с 18 %, а смъртността от раково заболяване с 10 %.
Резултатите за преработеното червено месо, като бекон, наденица са още по-високи.
Учените предполагат, че наситените мазнини в червеното месо и натрия, използван в преработеното месо са причина за повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.
Червеното месо в умерени количества може да бъде част от балансираната диета.
Специалистите препоръчват разнообразяване на диетата и намиране на други източници на протеини, като риба, пилешко месо, ядки, боб, леща.