Начало / Хранене и диета / Диета може да помогне при лечението на епилепсия

Диета може да помогне при лечението на епилепсия

окт. 30, 2014

Спазването на диета, богата на мазнини и бедна на въглехидрати може да помогне при контролирането на трудно лечими случаи на епилепсия, твърдят учени.

Ново проучване показва, че кетогенната диета и модифицираната версия на диета на Аткинс могат да помогнат за намаляването на гърчовете при възрастни хора, чието състояние не се подобрява от лечението с медикаменти.

Кетогенната диета и модифицираната диета на Аткинс включват храни като бекон, яйца, масло, сметана, риба и листни зеленчуци. При кетогенната диета съотношението на мазнини към въглехидрати и белтъци е четири към едно, докато при модифицираната диета на Аткинс това съотношение е едно към едно.

Учени са анализирали пет проучвания, обхващащи 47 човека, които са спазвали кетогенна диета и пет отделни проучвания, обхващащи 85 човека, спазвали модифицираната диета на Аткинс. Всички участници преди началото на проучването са имали по няколко гърчове месечно, които трудно са се повлиявали от медикаменти.

Резултатите са показали, че при 32 % от пациентите, спазвали кетогенната диета и при 29 % от тези, спазвали модифицираната диета на Аткинс честотата на гърчовете се е понижила с повече от 50 %.
А при 9 % от участниците в първата група и при 5 % от втората група гърчовете са намалели с 90 %.

Положителният резултат и при двете групи е настъпил много бързо – само няколко дни или седмици след започване на диетата. След спиране на диетата обаче положителният ефект е изчезнал.

Страничните ефекти от двата типа диети са били подобни и не са били сериозни, като най-често се е наблюдавало понижаване на теглото.

51 % от пациентите, спазвали кетогенната диета и 42 % от тези, спазвали модифицираната диета на Аткинс са прекратили диетата преди проучването да завърши.

За съжаление продължителното спазване на тези две диети се оказало трудно. Повечето хора са прекратили диетата поради кулинарните ограничения.

Според експертите кетогенната диета има своите предимства и недостатъци. Тя дава възможност на болните от епилепсия да участват в своето лечение и до известна степен да контролират заболяването си.

Това проучване показва, че тези две диети са ефективни и могат да бъдат алтернатива за хора, страдащи от трудно лечима епилепсия.

Проучването е публикувано в сп. Neurology.

Прочетете за:
Епилепсия – причини
Епилепсия – симптоми
Епилепсия – диагноза, лечение