Меню

Диета, богата на витамини и риба може да предотврати болестта на Алцхаймер, показва проучване, публикувано в сп. Neurology.

Учени от Орегон са анализирали кръвните проби на 104 здрави хора на средна възраст 87 г., които са имали рискови фактори за болестта на Алцхаймер.

Те са установили, че хората с високи нива на витамин В, С, Д и Е в кръвта са се представили по-добре на тестовете за изследване на паметта. Добри резултати са имали и хората с високи нива на омега – 3 мастни киселини, които се съдържат в някои видове риба. Най-лоши резултати са били установени при хората с високи нива на трансмазнини в кръвта.

Учените след това са подложили на мозъчен скенер 42-ма от участниците. Резултатите показват, че хората с високи нива на витамини и омега – 3 мастни киселини в кръвта имат по-голям мозъчен обем в сравнение с тези с високи нива на трансмазнини в кръвта.

Според авторите на това проучване тези резултати трябва да бъдат потвърдени, но е очевидно, че хората могат да се предпазят от болестта на Алцхаймер чрез балансирана диета.

Най-добрият съвет е диетата да бъде богата на плодове и зеленчуци, да се избягва тютюнопушенето, да се извършват редовно физически упражнения, да се поддържа нормално кръвно налягане и нормално ниво на холестерола в кръвта.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!