Начало / Хранене и диета / Диета при болест на Крон

Диета при болест на Крон

апр. 18, 2012

Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване на стомашно-чревния тракт. Протича със силни болки в корема и диария.
Някои видове храни могат да обострят симптомите на заболяването.

Ето няколко съвета за здравословно хранене при болестта на Крон:

1. Консултация с диетолог.
Всеки пациент с болестта на Крон трябва да се консултира с диетолог. Той ще му помогне да изготви хранителен режим, който е съобразен не само с особеностите на заболяването, но и с личните му предпочитания.

2. Водете си бележки.
Водете си бележки какви храни консумирате и как се чувствате след това, за да определите, кои видове храни влошават заболяването. Тъй като всеки човек е индивидуален, воденето на бележки е най-добрия начин да разберете кои храни подобряват и кои влошават състоянието ви.
Не опитвайте няколко нови храни наведнъж. Първо опитайте един вид и изчакайте един, два дена за да разберете как се отразява на заболяването.

3. Яжте по малко, но често.
Контролирането на порциите е важно, защото приема на голямо количество храна наведнъж може да затрудни храносмилането.
По-добре е да се храните три пъти дневно, като порциите са по-малки и добавите две добре балансирани закуски между тях. По този начин когато дойде време за следващото хранене няма да сте твърде гладни и вероятността да преядете ще бъде по-малка.

4. Внимавайте с мазнините.
Богатата на мазнини храна влошава диарията. Ето защо храта с болест на Крон трябва да избягват мазните и пържени храни.
Продукти като майонеза също могат да бъдат проблемни.

5. Ограничете фибрите.
Диетолозите могат да препоръчат ограничаване на фибрите за кратък период при пациенти претърпяли операция или при влошаване на състоянието.
Ограничаването на фибрите води до редуциране на крампите, диарията, обема, консистенцията и честотата на изхожданията.

Плодовете и зеленчуците са разрешени, като се препоръчва да се отстраняват семената и кората.
След като се почувствате по-добре може да се върнете към по-здравословната диета.

6. Внимавайте с млечните продукти.
Много хора включително и тези с болест на Крон могат да имат някаква степен на непоносимост към лактозата. Двете състояния не са свързани, но имат сходни симптоми.
Ако установите, че млечните продукти влошават състоянието ви, не е нужно да ги избягвате напълно. Трябва да намерите какви количества организма ви може да толерира.

7. Избягвайте груби храни.
Царевица, боб, целина, броколи са трудно смилаеми храни и при пациенти с болест на Крон причиняват спазми, подуване на корема, диария.

8. Обработка на храните.
Много храни причиняват проблеми, когато се консумират цели или сурови. Храни като боб, моркови, картофи могат да се консумират след добра термична обработка.
Трудно смилаеми храни се понасят по-добре след като се нарежат на ситни парченца.

9. Прием на вода.
Приемът на вода е много важен, особено ако имате диария. Трябва да се избягват напитки, съдържащи кофеин и захар. Препоръчва се вода и разредени плодови сокове, които не съдържат много захар.

10. Повишете електролитите.
С диаричните изхождания се губят много електролити като натрий и калий, които трябва да се възстановят. Храни, богати на калий са картофи, банани, домати, цитрусови плодове. Може да добавяте повече сол към храната, за да компенсирате загубата на натрий.

11. Не ограничавайте протеините.
Хората с болест на Крон често избягват месо, боб, сирене. Липсата на протеини води до загуба на мускулна маса.
Трябва да се консумира червено месо, но малки порции, след добра термична обработка и нарязано на малки парченца. По този начин ще получите необходимото желязо и протеини.

12. Подправки.
Пикантната храна може да бъде проблемна, но това не означава, че трябва да се откажете от всички подправки. При болестта на Крон е налице потиснат апетит, така, че всичко, което повишава апетита не трябва да се пренебрегва.
Препоръчва се подправките да са ситно смляни и ако се появят оплаквания, то следващият път да се намали количеството.

13. Прием на витамини.
Всички хора с болест на Крон трябва да приемат мултивитамини, защото не получават достатъчно.
Хората, които избягват млечните продукти трябва да приемат допълнително калций и витамин Д. Тези, които имат операция на тънките черва трябва да приемат допълнително витамин В12.

14. Течна диета.
Пациенти, които не могат да приемат твърда храна може временно да преминат на течна диета. По този начин червата ще могат да се възстановят.
Течната диета трябва да бъде планирана от лекар, за да сте сигурни, че ще приемете всички необходими хранителни вещества.

15. Хранете се нормално, когато сте добре.
Когато се чувствате добре трябва да се храните нормално и да се наслаждавате на храната.

Прочетете за:
Болест на Крон
Как се диагностицира болест на Крон?