Начало / Хранене и диета / Диета при диария

Диета при диария

дек. 17, 2012

Диарията е често срещано оплакване и може да се дължи на най-разнообразни причини. Диетата е важна стъпка както по време на превенцията на диария, така и когато този симптом вече е наличен. По време на диария най-важно е да осигурите покой на стомашния тракт с лека храна и да пиете достатъчно течности.

По време на острия период при диария най-важните стъпки са:

– да се осигури адекватен прием на течности. Някои хора смятат, че по време на епизод от диария не трябва да приемат течности или да се хранят, за да не дразнят храносмилателния си тракт, но това схващане е погрешно. По време на острия период с водата в изпражненията се губят много важни микроелементи като натрий и калий например, чиито нива е важно да се поддържат в нормални граници. При децата дехидратацията настъпва още по-бързо и при тях е особено важно да не се стига до това състояние.
Тъй като чешмяната вода не може да ви осигури всичките нужни микроелементи, които се губят е важно да приемате още специални рехидратиращи разтвори, супени бульони и плодови сокове.

– да се приемат храни, които не дразнят стомаха и да се избягват тези, които биха влошили състоянието ви.

Кои храни може да включите в хранителния си режим по време на диария?

Банани – те са лесно смилаеми и ще успокоят стомаха ви. Съдържат високи нива на калий и ще спомогнат за възстановяването на неговите нива в организма.

Бял ориз и варени картофи – важно е да се консумират без допълнителни съставки като масло например, което дразни стомаха и води до стомашни крампи.

Ябълково пюре – ябълките съдържат пектин, който спомага за извличането на водата от червата и така подпомага по-лесното придвижване на изпражненията. Високото ниво на фибри в суровите ябълки, обаче може да раздразни чревния тракт. В такъв случай може да ги консумирате печени и пак може да се възползвате от полезното им действие.

Кисело мляко – по принцип млечните продукти не се препоръчват по време на диария, но киселото мляко е изключение поради съдържанието на живи бактерии, които спомагат за възстановяване на равновесието на  полезните бактерии, които се съдържат в червата.

Боровинки – те съдържат съставката танин, която намалява възпалението и секрецията на течности и мукус в червата и оттам подобрява състояние то на пациентите.

Препечен хляб, варени моркови и други зеленчуци.

Какви храни трябва да избягвате по време на диария?
– Млечни продукти мляко, кашкавал, сладолед. Някои хора особено децата могат да развият временна лактозна непоносимост след диариинно състояние. Добре е да избягвате млечните продукти около 10 дни след подобряване на състоянието.
– Пържени храни, чипс, храни богати на мазнини.
– Сладки храни – шоколад, бисквити сладкиши.
– Напитки съдържащи кофеин, а също и подсладени напитки.

Диария на пътешественика
Тя се предизвиква от прием на храна или напитки съдържащи бактерии, вируси или паразити. Среща се  при хора от развити страни, които пътуват до страни като Индия, Пакистан или други развиващи се страни. В такива случаи е добре да избягвате:
– консумацията на чешмяна вода
– не яжте сурови необработени храни
– не яжте храна, която се продава от улични търговци.