Начало / Хранене и диета / Диета при гастрит

Диета при гастрит

май 4, 2023

диета при гастрит

Спазването на здравословна диета при гастрит, в съчетание с някои промени в начин на живот, може да помогне за облекчаване на симптомите на гастрит.

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. В зависимост от причината се различават много видове гастрит. Най-често се дължи на инфекция с бактерията Helicobacter pylori. Други причини са медикаменти, стрес, употреба на алкохол, тютюнопушене, автоимунни механизми, различни здравословни състояния, като болест на Крон, саркоидоза и др.

Гастритът може да бъде остър и хроничен. Острото възпаление на стомашната лигавица настъпва внезапно и преминава бързо, докато хроничното възпаление може да продължи дълго време.

Основните оплаквания са безапетитие, гадене, повръщане, тежест или болка в горната централна част на корема.

Диета при гастрит

Спазването на подходяща за гастрит диета може значително да облекчи обострянията на симптомите и да предотврати влошаването на състоянието. Главната цел на диетата е да намали възпалението на стомашната лигавица и да възстанови защитната мукусна бариера.

При остър гастрит се налага спазване на диета за няколко седмици или месеци. В някои случаи просто премахването на провокиращия фактор, като алкохол или НСПВС, е достатъчно, за да спре възпалението и неприятните симптоми. При хроничен гастрит обаче може да се наложи дългосрочно спазване на диета.

Няма специфична диета, която може да лекува гастрит, но консумацията на определени храни и избягването на други може да помогне за подобряване на симптомите.

Кои храни са полезни при гастрит?

Основната цел на диетата за гастрит е да контролира инфекцията с Helicobacter pylori и да облекчи симптомите на гастрит. Диетата при гастрит трябва да включва следните храни:

 • храни с високо съдържание на фибри – пълнозърнести храни (овес, елда, киноа, кафяв ориз), бобови храни, ядки като бадеми, семена от чия
 • храни с високо съдържание на постни протеини, като пиле, птиче месо, мазна риба
 • храни, богати на здравословни мазнини – ядки, семена, авокадо и мазна риба, които са богати на омега-3 мастни киселини
 • пробиотични храни, като кисело мляко, кефир, комбуча, кисело зеле. Храните и напитките, съдържащи пробиотици спомагат за ерадикацията на H.pylori и намаляване на стомашното възпаление.
 • богати на флавоноиди храни (подправки, билки) – имат антибактериални свойства, които могат да унищожат H. pylori
 • плодове и зеленчуци с ниско съдържание на захар и киселини като боровинки, ягоди и ябълки, картофи, моркови, краставици
 • храни като джинджифил, чесън, куркума имат противовъзпалителни свойства и могат да бъдат полезни.

Кои храни да избягвате при гастрит?

Препоръчва се избягването на храни, които повишават киселинността в стомаха и причиняват дискомфорт, както и храни с високо съдържание на мазнини, които могат да влошат възпалението на лигавицата на стомаха.

При наличие на гастрит трябва да се избягват следните храни и напитки:

 • кафе, алкохол, газирани напитки
 • млечни продукти – мляко, сирене, сладолед
 • пържени храни, които са богати на трансмазнини
 • пикантни храни, които дразнят стомашната лигавица
 • червено месо, което е богато на наситени мазнини
 • плодове и зеленчуци с високо съдържание на киселини, например цитрусови плодове, домати
 • царевица и продукти, направени от царевица, като царевичен хляб.

Ако дадена храна влошава симптомите на гастрит, то по-добре не я консумирайте, независимо дали е в списъка на одобрените или забранени храни.

Прочетете за:
Видове гастрит
Билки при гастрит