Чрез промяна в диетата може да намалите високото ниво на ГГТ (гама-глутамилтрансфераза) в кръвта.
Какво представлява ГГТ?
Гама-глутамилтрансфераза (ГГТ) е ензим, който се съдържа главно в черния дроб, бъбреците и в по-малка степен в панкреаса, жлъчния мехур и други тъкани на тялото. Основната му функция е свързана с транспорт на аминокиселини и пептиди през клетъчните мембрани.
Високи нива на ГГТ в кръвта се установяват при:
- злоупотреба с алкохол, хроничен алкохолизъм
- заболявания на черния дроб – хепатит, цироза, томори на черния дроб
- продължителна холестаза (застой на жлъчка)
- продължително лечение с противогърчови средства, рифампицин.
Обикновено гама-глутамилтрансферазата се изследва едновременно с другите чернодробни ензими.
Как да намалите нивата на ГГТ в кръвта по естествен начин?
Диета при високо ниво на ГГТ в кръвта
Чрез някои диетични промени може да понижите нивата на ГГТ в кръвта.
Избягвайте да консумирате алкохол
При консумация на по-голямо количество алкохол чернодробните клетки произвеждат повече ГГТ, за да го детоксикират и да предотвратят увреждане на черния дроб. В резултат нивото на ГГТ в кръвта се повишава.
Въздържанието от алкохол в продължение на най-малко 30 дни, ще доведе до възстановяване на черния дроб. Повишената продукция на гама-глутамилтрансфераза ще спре, при което нивата на ГГТ ще се понижат.
Ограничете приема на храни с високо съдържание на мазнини и сол
Повишената консумация на мазнини увеличава риска от редица заболявания, включително миокарден инфаркт, стеатоза на черния дроб. При развитие на мастен черен дроб се повишава нивото на ГГТ в кръвта.
Ето защо е добре да избягвате приема на пържени храни, червено месо, пълномаслени млечни продукти, свинска мас, масло. Вместо това заложете на храни, които съдържат здравословни мазнини като зехтин, ядки и авокадо.
Освен това избягвайте храни с високо съдържание на сол, като преработено месо, кисели краставички, пушена риба и др.
Пийте кафе редовно
Известно е, че кофеинът подобрява нивата на чернодробните ензими, включително на гама-глутамилтрансферазата (ГГТ), аланин-аминотрансфераза (АлАТ) и аспартат-аминотрансфераза (АсАТ).
Регулирането на тези ензими зависи от честотата и количеството на консумираното кафе дневно. Четири чаши кафе на ден ефективно понижават нивата на ГГТ. Ако обаче имате тревожно разстройство, консумацията на кафе може да не е най-добрият вариант за понижаване на ГГТ, тъй като може да влоши състоянието.
Увеличете консумацията на яйца и птиче месо
Добавянето на повече яйца и птиче месо към диета спомага за понижаване на ГГТ в кръвта. Домашните птици и особено яйцата, съдържат антиоксидант, наречен глутатион. Наличието на повишено количество глутатион води до повишена работа на ензима гама-глутамилтрансфераза, при което нивото му в кръвта се понижава.
Заменете червеното месо с ястия, съдържащи яйца или пиле. Можете също така да ги комбинирате с други богати източници на глутатион, като бобови растения и ядки, включително бразилски орехи.
Изберете щадящи черния дроб плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. Те стимулират функцията на черния дроб и поддържат този жизненоважен орган здрав. Добавянето на повече плодове и зеленчуци към диета е отличен начин за понижаване на ГГТ. Не забравяйте да включите: броколи, кейл, чесън, цвекло, моркови, боровинки, грозде.
Други полезни съвети за понижаване на ГГТ (гама-глутамилтрансфераза) са:
Освен спазването на диета при високо ниво на ГГТ в кръвта, други полезни съвети за понижаването му са:
- спортувайте редевно
- вземете добавка от бял трън, за да поддържате функцията на черния дроб
- вземете добавка с куркумин
- добавете рибено масло към вашата диета
- вземете магнезиева добавка, за да поддържате здравословни нива на ГГТ
- вземете глутатионова добавка – в повечето случаи по-високите нива на глутатион в тялото ще доведат до по-ниски нива на ГГТ
- избягвайте токсините от околната среда, като например олово, кадмий, пестициди. Те могат да увредят чернодробната функция и да увеличат риска от висок ГГТ.
Прочетете за:
Гама-глутамилтрансфераза (ГГТ)
Чернодробни изследвания