Начало / Хранене и диета / Диета при високо ниво на ГГТ в кръвта

Диета при високо ниво на ГГТ в кръвта

ян. 19, 2023

диета при високо ниво на ГГТ

Чрез промяна в диетата може да намалите високото ниво на ГГТ (гама-глутамилтрансфераза) в кръвта.

Какво представлява ГГТ?

Гама-глутамилтрансфераза (ГГТ) е ензим, който се съдържа главно в черния дроб, бъбреците и в по-малка степен в панкреаса, жлъчния мехур и други тъкани на тялото. Основната му функция е свързана с транспорт на аминокиселини и пептиди през клетъчните мембрани.

Високи нива на ГГТ в кръвта се установяват при:

 • злоупотреба с алкохол, хроничен алкохолизъм
 • заболявания на черния дроб – хепатит, цироза, томори на черния дроб
 • продължителна холестаза (застой на жлъчка)
 • продължително лечение с противогърчови средства, рифампицин.

Обикновено гама-глутамилтрансферазата се изследва едновременно с другите чернодробни ензими.

Как да намалите нивата на ГГТ в кръвта по естествен начин?

Диета при високо ниво на ГГТ в кръвта

Чрез някои диетични промени може да понижите нивата на ГГТ в кръвта.

Избягвайте да консумирате алкохол

При консумация на по-голямо количество алкохол чернодробните клетки произвеждат повече ГГТ, за да го детоксикират и да предотвратят увреждане на черния дроб. В резултат нивото на ГГТ в кръвта се повишава.

Въздържанието от алкохол в продължение на най-малко 30 дни, ще доведе до възстановяване на черния дроб. Повишената продукция на гама-глутамилтрансфераза ще спре, при което нивата на ГГТ ще се понижат.

Ограничете приема на храни с високо съдържание на мазнини и сол

Повишената консумация на мазнини увеличава риска от редица заболявания, включително миокарден инфаркт, стеатоза на черния дроб. При развитие на мастен черен дроб се повишава нивото на ГГТ в кръвта.

Ето защо е добре да избягвате приема на пържени храни, червено месо, пълномаслени млечни продукти, свинска мас, масло. Вместо това заложете на храни, които съдържат здравословни мазнини като зехтин, ядки и авокадо.

Освен това избягвайте храни с високо съдържание на сол, като преработено месо, кисели краставички, пушена риба и др.

Пийте кафе редовно

Известно е, че кофеинът подобрява нивата на чернодробните ензими, включително на гама-глутамилтрансферазата (ГГТ), аланин-аминотрансфераза (АлАТ) и аспартат-аминотрансфераза (АсАТ).

Регулирането на тези ензими зависи от честотата и количеството на консумираното кафе дневно. Четири чаши кафе на ден ефективно понижават нивата на ГГТ. Ако обаче имате тревожно разстройство, консумацията на кафе може да не е най-добрият вариант за понижаване на ГГТ, тъй като може да влоши състоянието.

Увеличете консумацията на яйца и птиче месо

Добавянето на повече яйца и птиче месо към диета спомага за понижаване на ГГТ в кръвта. Домашните птици и особено яйцата, съдържат антиоксидант, наречен глутатион. Наличието на повишено количество глутатион води до повишена работа на ензима гама-глутамилтрансфераза, при което нивото му в кръвта се понижава.

Заменете червеното месо с ястия, съдържащи яйца или пиле. Можете също така да ги комбинирате с други богати източници на глутатион, като бобови растения и ядки, включително бразилски орехи.

Изберете щадящи черния дроб плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. Те стимулират функцията на черния дроб и поддържат този жизненоважен орган здрав. Добавянето на повече плодове и зеленчуци към диета е отличен начин за понижаване на ГГТ. Не забравяйте да включите: броколи, кейл, чесън, цвекло, моркови, боровинки, грозде.

Други полезни съвети за понижаване на ГГТ (гама-глутамилтрансфераза) са:

Освен спазването на диета при високо ниво на ГГТ в кръвта, други полезни съвети за понижаването му са:

 • спортувайте редевно
 • вземете добавка от бял трън, за да поддържате функцията на черния дроб
 • вземете добавка с куркумин
 • добавете рибено масло към вашата диета
 • вземете магнезиева добавка, за да поддържате здравословни нива на ГГТ
 • вземете глутатионова добавка – в повечето случаи по-високите нива на глутатион в тялото ще доведат до по-ниски нива на ГГТ
 • избягвайте токсините от околната среда, като например олово, кадмий, пестициди. Те могат да увредят чернодробната функция и да увеличат риска от висок ГГТ.

Прочетете за:
Гама-глутамилтрансфераза (ГГТ)
Чернодробни изследвания