Начало / Хранене и диета / Диета след операция по повод рак на дебелото черво

Диета след операция по повод рак на дебелото черво

дек. 5, 2012

Ракът на дебелото черво е едно от най-често срещаните ракови заболявания. Ако наскоро са ви диагностицирали с това заболяване или вече получавате някакво лечение за него, трябва да знаете, че някои промени в начина на хранене също могат да спомогнат за подобряване на вашето състояние. Приемът на правилните храни би ви помогнал да се възстановите по-бързо след оперативната намеса по повод рак на дебелото черво. Не на последно място правилното хранене би намалило рискa от рецидиви. Основната цел на диетата при рак на дебелото черво е да се осигури лесно смилаема храна, която да отговаря в същото време на енергийните нужди на пациента.

Какви храни трябва да приемате след операция по повод рак на дебелото черво?

Наскоро проведено проучване сред пациенти с рак на дебелото черво в 3 стадий показва, че при тези, които спазват диета, базирана основно на растителни продукти, рискът за рецидив на заболяването е много по-малък, отколкото при тези, при които хранителният режим се състои основно от месо и обработени храни. Повечето специалисти съветват да се приемат по-лесно смилаеми храни, като например:

Плодове и зеленчуци. Включете в хранителния си режим разнообразие от плодове и зеленчуци, тъй като те са богати на витамини, минерали и фибри. Подходящи за вас са банани, пъпеши, ябълково пюре, марули, зеле, карфиол, броколи, спанак, царевица, моркови. Добре е също да приемате плодове и зеленчуци, богати на фолиева киселина, тъй като се смята, че тя намалява риска от рецидив на това заболяване. Такива са например ягодите, авокадото, портокалите.
Добавете чесън, джинджифил, къри, босилек и други подправки към храната си, тъй като те повишават способността на организма да се бори с раковото заболяване.
Пълнозърнести храни. Използвайте такива храни като: кафяв ориз, ечемик, овесена каша. Те са богати на фибри и спомагат за прочистването на храносмилателния тракт, като по този начин подобряват състоянието и на дебелото черво.
Млечни продукти. Тъй като се счита, че калция и витамин Д намаляват риска от рецидив на рака на дебелото черво може да приемате нискомаслени млечни продукти – сирене, кашкавал, кисело мляко.
Бяло месо и риба.

Друга полезна промяна в хранителния си режим, която може да предприемете е:
– Намалете количеството на алкохола
– Прекратете тютюнопушенето. Доказано е, че то повишава риска от повторна поява на рака на дебелото черво.

Кои храни да избягвате?
– Червено месо и обработени месни продукти
– Захарни изделия
– Бял ориз, бял хляб и паста
– Пържени картофи и други пържени храни.

Причината, за неблагоприятното действие на тези храни не е напълно изяснена, но се смята, че е свързана с покачване на нивата на инсулин и свързаните с това последици.

Прочетете за:
Карцином на дебелото черво и ректума