Начало / Хранене и диета / Диета за хора с очни проблеми

Диета за хора с очни проблеми

май 27, 2013

Зрението е дар, за който трябва да се грижим и да ценим. Грижата за доброто зрение не е толкова трудна и една от нейните основи е здравословното хранене. Правилната храна доставя нужните витамини и минерали, които да спомогнат за здравето на нашите очи.

Повечето от очните заболявания се появяват с напредването на възрастта. Такива са например катарактата и макуларната дегенерация. Тези заболявания са едни от водещите причини за настъпване на слепота. С правилното хранене вие може да се предпазите от тези заболявания.

Храните, които трябва да консумирате ако искате очите ви да са здрави трябва да бъдат богати на антиоксиданти, витамин А, Ц и Е, лутеин и омега-3 мастни киселини.  Ето и някои храни, богати на тези протективни субстанции:

Спанак
Спанакът и всички останали зелени листни зеленчуци са препоръчителни за хора с очни проблеми. Те са богати на лутеин, който предпазва клетките на очите от увреждане. Повишеното количество на лутеин в организма предпазва от развитието на катаракта и макуларна дегенерация.

Риба
Най-полезните за зрението риби са: сьомга, херинга, риба тон, скумрия. Те са особено богати на омега-3 мастни киселини. Опитвайте се да консумирате поне веднъж седмично риба, за да се предпразите от очни заболявания.

Орехи
Орехите са един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Те са богати още и на антиоксиданти и витамин Е, които спомагат за борбата с инфекциите и освен това предпазват сърцето.

Плодове
Боровинките, ягодите, черешите и гроздето са плодовете, които трябва да избирате ако искате да имате здрави очи. Те са богати на антиоксиданти. Тези плодове освен това намаляват и кръвното налягане и по такъв начин ви предпазват от макуларна дегенерация, която се свързва именно с високото кръвно налягане.

Чай
Зеленият и черния чай са най-добрия избор ако искате да се предпазите от катаракта. Засилената консумация на чай може също така да ви предпази от макуларна дегенерация, защото съставките, които се съдържат в чая пречат на образуването на нови кръвоносни съдове в окото, а оттам ви предпазват от възможността за кръвоизливи.

Соя
Ново проучване сочи, че соевите продукти са богати на изофлавони – антиоксиданти, които предпазват от развитието на катаракта при животните. Изофлавоните още повишават продукцията на сълзи и подобряват овлажняването на окото, което е особено полезно при хора, които страдат от синдрома на сухите очи.

Яйца
Яйцата са богато както на омега-3 мастни киселини така и на лутеин и са може би една от най-добрите храни за здрави очи. Ако не страдате от висок холестерол хапвайте по едно яйце всеки ден.

За здравето на очите си избягвайте да консумирате въглехидрати в големи количества, защото скорошни проучвания сочат, че въглехидратите увеличават риска от макуларна дегенерация. Такива храни са белия хляб, ориз, паста. Консуми райте повече пълнозърнести храни – кафяв ориз, пълнозърнест хляб, овесени ядки.