Меню

Ликопенът, който се съдържа в доматите забавя растежа и дори убива клетките на простатния карцином, показва лабораторно проучване.

Д-р Чопра и колегите му от Университета на Портсмут са установили, че ликопена, който придава червения цвят на доматите възпрепятства формирането на нови кръвоносни съдове и растежа на тумора.

Туморните клетки както всички други клетки се нуждаят от кислород и хранителни вещества, като глюкоза, които получават чрез кръвта. Формирането на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) е изключително важен етап за растежа на тумора.

Туморните клетки продуцират растежни фактори, които стимулират този процес.

Лабораторните изследвания показват, че ликопена възпрепятства ангиогенезата.

Това е особено важно при простатния карцином, тъй като ликопена има способността да се натрупва в тъканите на простатната жлеза.

Ликопенът се съдържа във всички червени плодове и зеленчуци, но най-висока концентрация има в доматите.

Други проучвания показват, че освен при ракови заболявания, ликопенът има положителен ефект и при сърдечно-съдови заболявания, диабет, стерилитет при мъжа.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!