Начало / Хранене и диета / Екстракт от броколи може да помогне при аутизъм

Екстракт от броколи може да помогне при аутизъм

окт. 14, 2014

Съставка на броколите може да подобри някои социални и поведенчески проблеми при хора, страдащи от аутизъм, показва ново проучване.

Американски учени са провели проучване сред 44 момчета и млади мъже на възраст между 13 и 27 години, болни от средна до тежка форма на аутизъм. Половината от участниците са приемали ежедневно сулфорафан – вещество, което се открива в броколите, а другата половина са приемали плацебо. Продължителността на проучването е била 18 седмици.

При някои деца, болни от аутизъм се наблюдава обостряне на симптомите на заболяването при повишаване на телесната температура.

В организма на човека при висока температура настъпват поредица от реакции, които целят да предпазят клетките от стреса. Според учените при лабораторни изследвания сулфорафана е показал, че може да предизвиква такива защитни реакции. Поради това му качество учените са провели проучване с него сред болни от аутизъм.

Според сведенията на родителите много от децата, приемали екстракта са показали подобрение в общуването, хиперактивността и раздразнителността още на четвъртата седмица.

Резултатите от проучването са показали, че 46 % от групата, приемала сулфорафан са имали подобрение на социалните взаимоотношения до 18 седмица, но 4 седмици след спиране приема на екстракта това подобрение е било по-слабо забележимо.

Според експертите проучването е интересно и важно, но твърде малко, за да се каже дали това вещество може да помогне при лечението на аутизъм. Необходимо е провеждането на по-голямо проучване, което да включи жени и малки деца.

Сулфорафанът се съдържа още в карфиола, зелето. Известно е, че повишава имунитета, притежава противотуморни и антибактериални свойства.