Начало / Хранене и диета / Естествени продукти, които потискат апетита

Естествени продукти, които потискат апетита

мар. 23, 2015

Добре балансираното хранене е много важно за поддържането на добрият външен вид. В някои случаи обаче се нуждаете от леко междинно похапване, тъй като храната, която сте консумирали не ви засища за дълго. В тези моменти може да прибегнете до храни и напитки, които спомагат за потискането на апетита. Ето и някои от тях:

  • Ядки

Ядките не само са богати на полезни мазнини и помагат за поддържането на холестерола в норма, но при тяхната консумация човек се чувства сит за по-дълго. Това е така, защото в тях се съдържат фибри, които се разграждат по-бавно и освобождават енергия повече време. Най-препоръчваните ядки са бадемите, които са богати на антиоксиданти, витамин Е и магнезий.

  • Ябълки

Тези плодове са перфектни за започване на деня или като следобедна междинна закуска. Ябълките съдържат множество фибри и са с високо съдържание на вода, което позволява да се чувствате сити за по-дълго. Освен това в ябълките се съдържа пектин, който не позволява на кръвната захар да се покачва рязко, което е една от предпоставките за бързо огладняване.

  • Кафе

Не само храните могат да имат потискащ апетита ефект. Кафето е сред най-известните напитки, които се използват за тази цел. Разбира се не трябва да прекалявате с количествата, защото може да се почувствате изнервени и лесно раздразнителни. Една до две чаши кафе е препоръчителното количество. Специалистите съветват да консумирате кафето по възможност без захар и мляко.

  • Джинджифил

Векове наред джинджифилът се е използвал, заради своите полезни ефекти върху храносмилането. Може да го добавяте както към различни ястия, така и към напитки. Това кореноплодно растение действа като стимулант, който енергизира тялото и подобрява метаболизма.

  • Чай

Има два вида чай, които са особено ефективни в намаляването на апетита. Това са зеленият и ментовият чай. Освен това този вид напитки са добра алтернатива, ако не искате да пиете само вода и не обичате кафе. Зеленият чай съдържа известно количество кофеин, който спомага за по-бавното покачване на кръвната захар и ускорява метаболизма.

  • Авокадо

Авокадото е не само много вкусно. То е богато на фибри и полезни за сърцето мононенаситени мастни киселини. Тези киселини имат способността да потискат апетита, когато авокадото се консумира в умерени количества. Когато приемете авокадо, мастните киселини, които се съдържат в него изпращат сигнали към мозъка, че сте сити.

  • Вода

Последното, за което бихте се сетили би било най-вероятно, че именно водата може да намали вашият апетит. В едно проучване проведено през 2010 година учените са установили, че хората, които са изпивали по две чаши вода преди всяко хранене са консумирали с 75 до 90 калории по-малко от тези, които не са пиели вода.

  • Черен шоколад

Това може би не е най-добрият вариант за всички да потискат апетита си, но ако много обичате шоколад и не можете напълно да го изключите от режима си, тогава избирате черния. Горчивият вкус на този вид шоколад изпраща сигнал към мозъка да намали апетита, а стеариновата киселина, която се съдържа в него забавя метаболизма и по този начин ще се чувствате сити за по-дълго време.

Последни публикации