Меню

Фъстъците принадлежат към семейството на шушулковите растения заедно с граха, боба и лещата. Освен, че са сериозен източник на енергия те имат още много полезни качества. Съдържат множество полезни хранителни вещества, антиоксиданти и витамини, които допринасят за правилното функциониране на организма.

Кои са полезните качества на фъстъците?

– Регулират кръвната ви захар. Фъстъците са богати на манган, който има важна роля в усвояването и метаболизма на въглехидратите в организма и регулирането на нивата на кръвната захар.

– Фъстъците са богати на мононенаситени мастни киселини – олеинова киселина например. Тази киселина намалява нивата на холестерол в организма и така ви предпазва от атеросклероза и високо кръвно налягане.

– Учените са открили, че фъстъците съдържат ресвератрол – антиоксидант, за който се смята, че има протективна функция спрямо рак, сърдечни болести, болестта на Алцхаймер. Ресвератролът има и друго много полезно и важно качество – намалява риска от инсулт.

– Предпазват ви от напълняване. Една порция фъстъци – около 30 грама съдържа 181 калории. Те могат да се приемат като лека закуска или междинно хранене и са по-полезни от другите нискомаслени опции. Поддържат ви сити по-дълго време и по този начин може да регулирате телесната си маса.

– Фъстъците са богати на витамин В3, който е особено важен за работата на мозъка.  Витамин В3 подобрява функционирането на мозъка и засилва паметта.

– Една шепа фъстъци на ден не само ви доставя нужното количество фолиева киселина по време на бременност, но и подобрява шансовете ви за забременяване. Също така приемът на достатъчно количества фъстъци дневно по време на бременност намалява риска от раждането на бебе с дефект на невралната тръба.

– Фъстъците са чудесен източник на витамин Е. Този витамин е водно разтворим, има антиоксидантни свойства и подпомага поддържането на целостта на клетъчната мембрана и ви предпазва от вредните свободни кислородни радикали.

– Тези ядки са богати на някои минерални съставки – желязо, манган, калций, мед, калий, магнезий, цинк.

– Фъстъците подпомагат борбата с депресията. Те съдържат аминокиселината триптофан, която е отговорна за продукцията на серотонин, за който се знае, че има важна роля в контролирането на емоциите и е естествен антидепресант.

Фъстъците са налични под различни форми – сурови, печени, варени, солени. Те се съдържат още във фъстъченото масло и в някои сладкиши. От вас зависи под каква форма ще ги приемате. Важно е да приемате нужните дневни количества фъстъци и сами ще забележите положителния резултат след време.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!