Начало / Хранене и диета / Богатата на фибри диета предпазва от рак на гърдата

Богатата на фибри диета предпазва от рак на гърдата

фев. 2, 2016

фибри

Момичетата в тийнейджърска възраст, които включват изобилие от фибри в диетата си имат по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, показва мащабно проучване, публикувано в сп. Pediatrics.

Авторите на проучването дават ясни доказателства, че има връзка между консумацията на фибри и риска от рак на гърдата, като подчертават, че особено важна е възрастта около пубертета.

Повишеният прием на фибри през юношеството има най-голямо значение, защото това e времето, когато се развиват гърдите на момичетата.

В проучването са участвали повече от 90000 жени на възраст между 27 и 44 г. Те са били анкетирани за техните хранителни навици през изминалите годините до тийнейджърска възраст. Учените са проследили жените в продължение на 20 години, като на всеки 4 години са провеждали анкети. За този период около 2000 от участничките в проучването са били диагностицирани с рак на гърдата.

Резултатите от проучването показват, че жените, които като тийнейджърки са консумирали най-много фибри имат 12 до 19 % по-нисък риск от развитие на рак на гърдата. Количеството фибри, които те са приемали не е било по-високо от препоръчителните 25 – 30 гр дневно.

Учените са установили, че добавянето на всеки 10 гр фибри дневно към диетата през юношеството, намалява риска от развитие на рак на гърдата с 13 %.

Според авторите на проучването положителното действие на фибрите се дължи вероятно на способността им да понижават естрогените в кръвта. Известно е, че високите нива на естрогени в кръвта се свързват с възникването на рак на гърдата.

Това проучване показва колко важно е децата от най-ранна възраст да се хранят здравословно.

Има много причини, поради които е добре да включите фибри в диетата си. Предишни проучвания са показали, че фибрите понижават риска от развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак.

Богати на фибри храни са много плодове и зеленчуци, като ябълки, моркови, броколи, авокадо, круши, бобови и пълнозърнести храни.