Начало / Хранене и диета / Храни и напитки, които предизвикват главоболие

Храни и напитки, които предизвикват главоболие

ное. 30, 2012

Главоболието е едно от най-често срещаните оплаквания в лекарската практика. В течение на една календарна година около 90% от хората страдат от главоболие.  Определянето на причината в повечето случаи е трудна задача. През последните години все повече специалисти обръщат внимание на един виновник за главоболието, за който не подозираме – храната. Разбира се, когато често страдате от главоболие, то в повечето случаи се дължи на генетична предразположеност. Колкото по-предразположени сте, толкова по-голямо е влиянието и на храненето. Понякога дори само промени във времето, силни миризми, силна светлина или менструален цикъл могат да предизвикат главоболие. Докато някои от причините за появата му не зависят от пациента, някои като например приема на храни, може да бъде контролиран.

Избягвайте консумацията на алкохол в големи количества
Някои експерти смятат, че причината за главоболието при консумацията на алкохол е, че той не е чист и съдържа вредни примеси или че при разграждането на алкохола в организма се образуват токсични продукти. Червено вино, бира, уиски и шампанско са напитките, които най-често водят до главоболие.

Шоколад
В малки количества той не е вреден, но консумацията на 4 – 5 шоколада например може да доведе до силно главоболие.

Трайни продукти, предимно сирена
В сирената, а и някои други храни като месо и кисело мляко например може да се съдържа тирамин. Той е потенциален причинител на главоболие. Тираминът е разпаден продукт, който се образува при ферментацията и разпадането на продукти. Поради тази причина трябва да се избягват престояли продукти, при които съдържанието на тази съставка е високо.

Цитрусови плодове
Някои хора, получават главоболие при консумация на плодове, които съдържат октопамин, който се съдържа в горчивия портокал например. Други пък не могат да понасят плодовите киселини, които са в по-високи количества в портокали, лимони, грейпфрути.

Студени храни
Консумацията на прекалено студени храни, като сладолед например, може да засегне окончания на нерви в устата и да доведе до болка в темпоралната област.

Храни, съдържащи консерванти и оцветители
Някои от храните съдържащи оцветители и консерванти, също могат да причинят главоболие. Смята, се че то се дължи на разширяване на кръвоносните съдове. За разлика от главоболието, което предизвиква тираминът тук то се усеща двустранно и изчезва при спиране на приема на продукта съдържащ дадената вредна съставка.

Натриев глутамат
Натриевият глутамат е също един от причинителите на главоболие. Това главоболие преди беше известно като „Синдрома на Китайския ресторант“. То се появява няколко часа след консумация на китайска храна. Понякога се придружава със световъртеж и болки в стомаха.

Начинът на хранене с избягване на храните – виновници може да се окаже решаващ за предотвратяване или за намаляване на главоболието. Други техники, които могат да спомогнат за намаляването на пристъпите от главоболие са медитация и усвояване на техники на дишане.

Прочетете за:
Главоболие