Начало / Хранене и диета / Храни и напитки, които предпазват от рак

Храни и напитки, които предпазват от рак

мар. 19, 2013

Много проучвания са направени, за да бъде установено има ли връзка между храненето и риска от появата на рак при хората. Учените са установили, че такава връзка има и много случаи на рак биха могли да бъдат предотвратени с един здравословен начин на живот и хранене.

Кои храни да избираме, за са се предпазим от рак?

Чесън
Чесънът може да има силен мирис, който да не е любим на всички, но е доказал своите полезни качества през вековете. В чесънът се съдържа сяра, която пречи на образуването на ракови клетки в организма. Освен това чесънът се бори с бактериите, особено с тези, които причиняват язва на стомаха, която може в един бъдещ етап да се превърне в раково образувание.

Цитрусови плодове
Този вид плодове са особено богати на витамин С-антиоксидант, който се бори с раковите субстанции в нашия организъм. Диетите, в които се включва консумация на голямо количество цитрусови плодове са много полезни за хората, тъй като намаляват риска от поява на рак при тях. По-полезна е консумацията на свежи плодове, а не приемът на хранителни добавки, обогатени с витамин С.

Броколи
Броколите са особено полезни за предпазване от рак на устната кухина, хранопровода и стомаха. Те са богати на фитохимикали, които отделят протективни ензими.

Сьомга
Ниските нива на витамин Д в организма се свързват с появата на някои видове рак, например рак на дебелото черво и рак на гърдата. Учените смятат, че по-високите нива на витамин Д могат да попречат на образуването на кръвоносни съдове, които да изхранват раковото образувание и да попречат на разпространението на тумора. Затова консумацията на храни, богати на витамин Д, каквато е сьомгата са препоръчителни за хора, които искат да се предпазят от ракови образувания. Други храни, богати на витамин Д са млечните продукти.

Куркума
Куркумата е една от основните съставки на кърито. Тя съдържа вещества, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и се борят с раковите клетки. Учените са установили, че веществата, които се съдържат в куркумата могат да помогнат за предпазване от рак на гърдата, дебелото черво, стомаха и черния дроб. Може да използвате куркумата за овкусяване на пилешки продукти или други ястия според вашите предпочитания.

Доматен сок
Доматеният сок е изключително богат на антиоксиданти и спомага за предпазване от рак на простата, рак на гърдата и белия дроб.

Ягодов шейк
Известно е, че ягодовият шейк предпазва от рак на дебелото черво. Ягодите съдържат флавоноиди, за които се смята, че предпазват от развитие на рак на устата и рак на стомаха.

Чай
Чаят съдържа в себе си съединения, известни като катехини, за които се смята, че спират растежа и деленето на раковите клетки. В Япония, където консумацията на чай е традиция се смята, че именно на тази традиция се дължи ниската честота на рака на стомаха. Рискът за развитие на рак на панкреаса намалява при редовна консумация на зелен чай. Смята се, че всички видове чай имат полезни и протективни свойства, затова консумирайте колкото се може по-редовно тази приятна топла напитка.