Начало / Хранене и диета / Храни, които да избягвате при гастрит

Храни, които да избягвате при гастрит

ян. 7, 2015

Гастритът е състояние, при което има възпаление на лигавицата, която покрива стената на стомаха. Причините за развитие на гастрит могат да варират от бактериални инфекции, алкохолизъм, злоупотреба с медикаменти и др. Гастритът може да се развие внезапно или да протича бавно и да хронифицира. Нелекуваният гастрит може да стане причина за появата на стомашна язва и рак на стомаха. Ето защо хората с гастрит трябва да внимават какво консумират и да избягват приема на някои храни, като например:

  • Мазни и пържени храни

На хората с гастрит се препоръчва да избягват пържените храни, които могат допълнително да раздразнят стомашната лигавица. Избягвайте пържените картофи, пърженото пиле, както и пържените яйца. Отстранете от диетата си храните, богати на наситени мастни киселини. Освен, че могат да обострят гастрит тези храни водят до покачване на кръвното налягане, сърдечни заболявания и затлъстяване.

  • Подправки

Лютите храни като люти чушки или горчица могат да влошат състоянието на пациентите с гастрит. Киселинният рефлукс, до който водят тези храни, могат да станат и причина за гастрит.

  • Зеленчуци

Някои сурови и трудносмилаеми зеленчуци трябва да бъдат избягвани от пациентите с хроничен гастрит. Храната, която консумират пациентите трябва да бъде лесно смилаема. Голяма част от пациентите съобщават, че приема на лук и чесън влошава техните симптоми, докато други трудно приемат домати.

  • Алкохолни напитки

Злоупотребата с алкохолни напитки е една от основните причини за развитие на гастрит. При обостряне на заболяването трябва напълно да се избягва консумацията на алкохол. Други напитки, които могат да увеличат стомашната киселинност са газираните напитки и соковете от цитрусови плодове. Кофеиновите напитки също увеличават стомашната киселинност и трябва да бъдат избягвани от пациентите с гастрит.

На пациентите с гастрит се препоръчва повишен прием на плодове, особено плодова диета за 2-3 дни, което да облекчи дейността на стомаха и да регулира киселинността. Диетата при гастрит трябва да бъде добре балансирана и трябва да включва плодове, пълнозърнести продукти, ядки и семена, пилешко месо и млечни продукти.