Начало / Хранене и диета / Храни, които отключват артритна болка

Храни, които отключват артритна болка

дек. 10, 2013

Всички медицински специалисти са единодушни, че храната има много важна роля в терапията на артрита и контролирането на симптомите на заболяването. Затова и пациентите трябва да са наясно, кои храни биха влошили техните оплаквания и да доведат до възпаление в ставите.

Артритът е заболяване, при което се развива вътреставно възпаление, което води до болка, болезненост и скованост на ставите. Пациентите с артрит могат да направят някои промени в начина си на живот, които биха спомогнали за облекчаването на техните симптоми, включително и промени в начина на хранене. Ето и някои от храните, които е препоръчително да бъдат избягвани от пациентите с артрит:

Пържени храни

Всички храни, в които има големи количества наситени мастни киселини не са препоръчителни за хората, страдащи от артрит. Такива храни са пържените картофи, пърженото пиле. Освен това тези храни са богати на натрий, което може да доведе до задръжка на течности. Вместо пържените храни, включете повече плодове и зеленчуци в менюто си.

Солени храни

Възпалението може да се предизвика от консумацията на прекалено солени храни. Продуктите с голямо съдържание на сол, съдържат и много натрий, който предизвиква задържане на течности, включително и в ставите, което може да доведе до увеличаване на болката и възпаление.

Захар и рафинирани въглехидрати

Храните с високо съдържание на захар и въглехидрати могат да влошат оплакванията на пациентите с артрит. Пациентите се съветват да намалят сладкишите до минимум.

Млечни продукти

Млечните храни могат да влошат симптомите на пациентите с артрит поради съдържанието на белтък в тях. Според някои специалисти белтъците дразнят тъканите около ставите. Пациентите могат да си набавят основните количества белтък от някои зеленчуци като спанак, тофу, леща, фасул.

Алкохол и цигари

Употребата на алкохол и цигари могат да доведат до редица здравословни проблеми, включително могат да засегнат състоянието на вашие стави. При пушачите има повишен риск от развитие на ревматоиден артрит, а при повишена консумация на алкохол има повишен риск от развитие на подагра.

Ако направите малки промени в начина си на хранене и избягвате храните, които влошават вашите симптоми, справянето с болестта ще бъде по-лесно. Не трябва напълно да прекратявате консумацията на цели групи храни, по-добре е да намалите тяхната консумация, но да не ги изключвате напълно от менюто си. Добре балансираната диета е най-доброто решение.

Прочетете за:
Какви видове артрит има?