Начало / Хранене и диета / Храни, които да консумирате ако искате да имате бебе

Храни, които да консумирате ако искате да имате бебе

апр. 4, 2013

Всички знаят, че жените трябва да внимават какво похапват когато са бременни, но има някои правила при храненето и когато се опитвате да забременеете. Някои храни могат да увеличат шансовете ви в тази насока. В проведено наскоро проучване е установено, че жените, които закусват редовно например имат по-голям шанс за забременяване, от тези, които избягват ранната закуска.

Кои храни могат да ви помогнат да забременеете по-лесно?

Ядки и семена
Тиквените семки са богати на цинк, който подпомага процеса на овулация. Редовната консумация на слънчоглед и бадеми ви доставя нужните на организма количества витамин Ц, който засилва стената на матката и по такъв начин увеличава вашите шансове за забременяване.

Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни са богати на манган  и увеличават женската фертилност.  Манганът стимулира отделянето на ензими и хормони от женското тяло, включително и половите хормони нужни за забременяване. Храни богати на манган са банани, спанак, броколи, ананас, кафяв ориз, овесени ядки.

Полезни мазнини
Въпреки, че в повечето случаи хората смятат, че мазнините са вредни и тяхната консумация води до сърдечно-съдови проблеми, затлъстяване и диабет те са полезни за жените, които искат да забременеят. Когато избирате какви мазнини да консумирате избирайте тези, които са здравословни, като омега-3 мастните киселини например, които се съдържат в рибата. Омега-3 мастните киселини увеличават притока на кръв към половите органи. Сьомгата е особено полезна, защото е богата на тези мастни киселини, а и съдържанието на живак в нея е по-ниско в сравнение с останалите видове риба.

Достатъчно калций
Лекарите препоръчват редовен прием на храни, съдържащи калций ако се опитвате да забременеете, защото той увеличава фертилността. Освен млякото други продукти, богати на калций са храните, съдържащи соя, листните зеленчуци.

Боровинки
Боровинките са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от стареене и премахват вредните токсини от тялото. Освен боровинките ягодите и малините са също много добър избор и биха подпомогнали вашето по-лесно зачеване.

Естествени въглехидрати
Избягвайте консумацията на обработени въглехидрати. Избирайте храни, които са богати на естествени и комплексни въглехидрати. Така ще се предпазите и от хронично покачване на кръвната захар. Храни, които съдържат голямо количество обработени въглехидрати са: пържени картофи, бира и вино.

Фолиева киселина
Повечето жени мислят, че трябва да започнат да приемат фолиева киселина, след като забременеят, но всъщност това трябва да стане още преди зачеването, за да подготви организма на жената за предстоящата бременност. Фолиевата киселина предпазва от високо кръвно налягане и от спонтанен аборт през първите месеци на бременността. Храни, богати на фолиева киселина са: леща, броколи, спанак,  аспержи, портокали.

Прочетете за:
Причини за дефицит на фолиева киселина