Начало / Хранене и диета / Храни, които да ви поддържат млади

Храни, които да ви поддържат млади

дек. 18, 2012

антиоксиданти

Като се има предвид, че няма как да спрете биологичния си часовник и времето вие може да направите някои правилни хранителни избори, които да ви подпомогнат в борбата с годините и остаряването. Воденето на здравословен начин на живот и редовното спортуване ще забавят процеса на стареене. Особено полезни в тази борба са антиоксидантите, които се съдържат в храната. Те премахват вредните радикали, които се образуват в нашето тяло и предпазват от развитието на множество заболявания.

1. Зелен чай – китайците знаят за полезните свойства на зеления чай от векове насам. Те го използват при лечение на много заболявания включително главоболие и депресия. Този чай е особено богат на антиоксиданти, нужни за борба с раковите клетки, които увреждат здрави тъкани. Той също намалява нивата на холестерол и пречи на образуването на тромби.

2. Зехтин – съдържа полифеноли, които пречат на развитието на свързани с възрастта заболявания.

3. Броколи – те са голям източник на витамин С и фибри, които не само спомагат за поддържане на теглото в граници, но и подобряват дейността на сърцето.

4. Черен шоколад – експертите препоръчват редовен прием на черен шоколад. Той е богат на флавоноиди, които са естествени антиоксиданти, а те спомагат за борбата с вредните свободни радикали. Флавоноидите подобряват функцията на кръвоносните съдове и намаляват риска от развитие на диабет, деменция, бъбречни заболявания. Черният шоколад съдържа още и серотонин, който е естествен антидепресант.

5. Кисело мляко – 1 чаша кисело мляко на ден ви снабдява с необходимото количество за вашия организъм рибофлавин (витамин В2). Той служи като катализатор за действието на антиоксидантите. Важно е да поддържате нивата на рибофлавин високи всекидневно, защото той е водоразтворим и лесно се изхвърля от организма.

6. Ядки – съдържат ненаситени мастни киселини, които имат действие подобно на това на зехтина. Също съдържат високи количества на витамини и минерали, които забавят процеса на стареене.

7. Вода – тя е естествения извор на младостта. Много малко хора пият достатъчно количество вода всеки ден. Водата спомага процеса на отслабване и ви помага да се отървете от ненужните токсини, които се образуват във вашето тяло. Тя подхранва кожата като я поддържа хидратирана и еластична.

8. Яйца – те са един от най-икономичните продукти, с помощта на които може да се снабдим с нужните за нашия организъм протеини. Съдържат 12 витамина и минерала, включително холин, който подпомага паметта и развитието на мозъка. Яйцата са особено полезни и за зрението. Те съдържат и известни количества сяра, която е важна за здрава коса и нокти.

9. Листни зеленчуци – богати са на минерали, витамини и  антиоксиданти. Подпомагат възстановяването и изграждането на нови клетки. Спанакът например подобрява имунитета и предпазва организма от болести. Друг особено полезен листен зеленчук е зелето, което е богато на фолати, а те пречат на увреждането на ДНК и кръвоносните съдове.

10. Боровинки – богати са на витамин С, който спомага циркулацията на кръвтта в тялото. Съдържат още минерали, който забавят стареенето.