Начало / Хранене и диета / Храни, които покачват нивата на хемоглобин

Храни, които покачват нивата на хемоглобин

фев. 4, 2013

Хемоглобинът е белтък, който се съдържа в червените кръвни клетки и пренася кислород от белите дробове към всички тъкани на тялото. Той съдържа желязо, чието ниво в резултат на различни процеси в организма може да намалее и това да доведе до недостатъчен приток на кислород към органите. Състоянието, при което нивото на желязо е намалено е известно като желязодефицитна анемия. Анемията може да се дължи и на повишена загуба на кръв или просто на недостатъчен внос на желязо с храната. Основната цел при лечението на желязодефицитната анемия е покачването на вноса на желязо, което от своя страна води и до увеличаване нивата на хемоглобина.

Какви храни трябва да приемате, за да увеличите нивата на желязо в организма си?

1. Червено месо
Червеното месо е отличен източник на хемово желязо (желязо, което много лесно се усвоява от организма). Тъй като този вид месо е богато и на мазнини, които могат да ви изложат на риск от сърдечно-съдови заболявания е важно да не прекалявате с количествата. Важно е диетата да е добре балансирана.

2. Зеленчуци
Всички зелени листни зеленчуци са богати на желязо. Зеленчуци, които може да приемате при ниски нива на хемоглобина са: цвекло, спанак, зеле, ряпа, зелен грах, сладки картофи, тиква, карфиол. Във всеки един сезон може да намерите на пазара някои от тези зеленчуци и да ги включите във вашето меню. Може би най-полезният от всички тези зеленчуци е цвеклото, защото освен, че е добър източник на желязо, то води до активиране на червените кръвни клетки и подобрява снабдяването на тъканите с кислород.

3. Плодове
Свежите плодове, а дори и някои сушени са много полезни за хора, които страдат от ниски нива на желязото. Може да наблегнете на стафидите, сушени сливи, ябълки, кайсии, папая, ягоди, грозде и диня. Освен това плодовете богати на витамин С спомагат за по-лесното усвояване на желязото от организма, затова и те са препоръчителни. Такива са портокалите, грейпфрут, лимон.

4. Пълнозърнести храни
Проверявайте етикетите на пълнозърнестите храни, които купувате. Те трябва да съдържат 20% от желязото, нужно за деня. Този вид храни са особено полезни и хората трябва да се опитват да ги включват всекидневно в менюто си.

5. Ядки
Ядките са богати на желязо също. Най-полезни от тях са бадемите. 30 грама бадеми на ден ви доставят 6 % от желязото нужно за деня. Избягвайте фъстъците ако страдате от астма.

Ако нивата на желязото ви са ниски избягвайте храните, които подтискат усвояването на желязо от организма. Такива са кафето и храните богати на фибри.

Прочетете за:
Хемоглобин
Нисък хемоглобин