Начало / Хранене и диета / Храни, които помагат да заспите лесно

Храни, които помагат да заспите лесно

ян. 24, 2014

Понякога сънят просто не идва лесно, независимо колко изтощени се чувствате вие. Ако сте от хората, които не обичат да вземат хапчета за сън, а търсите по-естествен, алтернативен начин да заспивате, то едно от най-лесните неща, които може да направите е да промените хранителните си навици. Като замените храните, които ви държат будни вечер с храни, подпомагащи заспиването, вие ще получите този толкова нужен нощен сън.

Елиминирайте тези храни и ще заспивате лесно

Въпреки, че жадувате за кафе и шоколад в следобедните часове трябва да умеете да се въздържате, тъй като в противен случай рискувате да затрудните заспиването вечер.

Според учените кафето и захарните изделия нарушават естествения биоритъм. Времето необходимо на организма да се освободи от кофеина може да варира при различните индивиди. При някои хора може да са нужни 24 часа и затова при тях е достатъчна само една чаша кафе сутрин. Други могат да изпият една чаша кафе след вечеря и въпреки това сънят им да не се наруши. От значение е как черният дроб на всеки човек се справя с кофеина.

Консумирането на захарни храни преди лягане ще ви ободри и ще затрудни заспиването. Освен това няколко часа по-късно може да се събудите от хипогликемия.

Храни, които ще ви помогнат да заспите лесно
Има храни, които благоприятстват спокойния сън. Необходимо е да включите повече от тях, за да имате добър нощен сън.

Банани
Бананите са естествени сънотворни, тъй като те съдържат аминокиселината триптофан, която се превръща в серотонин и мелатонин, които успокояват мозъка. Мелатонинът е хормон, който сигнализира на мозъка, че е време за сън. Освен това бананите са чудесен източник на магнезий и калий, за които е известно, че релаксират мускулите и спомагат да се освободите от физическото напрежение и стрес.

Млечни продукти
Млякото и сиренето също съдържат триптофан, но те са богати и на калций, който е много ефективен при понижаването на стреса. Това означава, че една чаша топло мляко вечер преди лягане ще ви помогне да спрете да се тревожите за проблеми от деня и да заспите лесно.

Овесена каша
Овесената каша е богата на фибри, които ще ви накарат да се чувствате заситени преди лягане. Тя е добър източник на мелатонин, който подпомага заспиването. Съдържа също калций, магнезий, калий, фосфор, силиций, които подпомагат съня.
За да удвоите ефекта на овесената каша може да я съчитаете с топло мляко.

Бадеми
Бадемите се считат за супрехрана и това, че улесняват заспиването е само едно от полезните им свойства. Те съдържат магнезий, който помага на тялото ви да се отпусне и да се подготви за сън. Консумацията на бадеми осигурява още мононенаситени мастни киселини, витамин Е, фолиева киселина и др.

Чай от лайка
Чаят от лайка е много добър помощник на съня. Лайката има успокояващ ефект и изпиването на една топла чаша чай вечер преди лягане е вероятно това от което имате нужда за добър сън.

Яйца
Яйцата са богат източник на аминокиселината триптофан, която ще ви успокои и ще помогне на тялото ви да релаксира. Комбинацията от едно яйце с пълнозърнест хляб и чаша чай ще ви помогне не само да заспите бързо, но и да имате дълбок и продължителен сън.

Череши
Няколко череши могат да ви помогнат за справяне с безсънието, тъй като те са естествен източник на хормона мелатонин.