Понякога сънят просто не идва лесно, независимо колко изтощени се чувствате вие. Ако сте от хората, които не обичат да вземат хапчета за сън, а търсите по-естествен, алтернативен начин да заспивате, то едно от най-лесните неща, които може да направите е да промените хранителните си навици. Като замените храните, които ви държат будни вечер с храни, подпомагащи заспиването, вие ще получите този толкова нужен нощен сън.

Елиминирайте тези храни и ще заспивате лесно

Въпреки, че жадувате за кафе и шоколад в следобедните часове трябва да умеете да се въздържате, тъй като в противен случай рискувате да затрудните заспиването вечер.

Според учените кафето и захарните изделия нарушават естествения биоритъм. Времето необходимо на организма да се освободи от кофеина може да варира при различните индивиди. При някои хора може да са нужни 24 часа и затова при тях е достатъчна само една чаша кафе сутрин. Други могат да изпият една чаша кафе след вечеря и въпреки това сънят им да не се наруши. От значение е как черният дроб на всеки човек се справя с кофеина.

Консумирането на захарни храни преди лягане ще ви ободри и ще затрудни заспиването. Освен това няколко часа по-късно може да се събудите от хипогликемия.

Храни, които ще ви помогнат да заспите лесно
Има храни, които благоприятстват спокойния сън. Необходимо е да включите повече от тях, за да имате добър нощен сън.

Банани
Бананите са естествени сънотворни, тъй като те съдържат аминокиселината триптофан, която се превръща в серотонин и мелатонин, които успокояват мозъка. Мелатонинът е хормон, който сигнализира на мозъка, че е време за сън. Освен това бананите са чудесен източник на магнезий и калий, за които е известно, че релаксират мускулите и спомагат да се освободите от физическото напрежение и стрес.

Млечни продукти
Млякото и сиренето също съдържат триптофан, но те са богати и на калций, който е много ефективен при понижаването на стреса. Това означава, че една чаша топло мляко вечер преди лягане ще ви помогне да спрете да се тревожите за проблеми от деня и да заспите лесно.

Овесена каша
Овесената каша е богата на фибри, които ще ви накарат да се чувствате заситени преди лягане. Тя е добър източник на мелатонин, който подпомага заспиването. Съдържа също калций, магнезий, калий, фосфор, силиций, които подпомагат съня.
За да удвоите ефекта на овесената каша може да я съчитаете с топло мляко.

Бадеми
Бадемите се считат за супрехрана и това, че улесняват заспиването е само едно от полезните им свойства. Те съдържат магнезий, който помага на тялото ви да се отпусне и да се подготви за сън. Консумацията на бадеми осигурява още мононенаситени мастни киселини, витамин Е, фолиева киселина и др.

Чай от лайка
Чаят от лайка е много добър помощник на съня. Лайката има успокояващ ефект и изпиването на една топла чаша чай вечер преди лягане е вероятно това от което имате нужда за добър сън.

Яйца
Яйцата са богат източник на аминокиселината триптофан, която ще ви успокои и ще помогне на тялото ви да релаксира. Комбинацията от едно яйце с пълнозърнест хляб и чаша чай ще ви помогне не само да заспите бързо, но и да имате дълбок и продължителен сън.

Череши
Няколко череши могат да ви помогнат за справяне с безсънието, тъй като те са естествен източник на хормона мелатонин.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!