Начало / Хранене и диета / Храни, които предизвикват киселини

Храни, които предизвикват киселини

юли 15, 2013

Милиони хора по света страдат от стомашни киселини. Ако и вие сте от тези хора най-вероятно вече сами сте забелязали, че има някои храни, които влошават вашите оплаквания и е най-добре да избягвате да ги консумирате. Храните, които предизвикват киселини при различните пациенти могат да варират. Ето и кои са храните, които най-често предизвикват оплаквания при пациентите:

1. Шоколад

Това е много лоша новина за любителите на шоколада. Проучвания са установили, че шоколадът е може би една от храните, които най-често предизвикват киселини. Причините за това са няколко. Шоколадът съдържа кофеин и други стимуланти, които могат да станат причина за киселини. Освен това шоколадът е богат на мазнини, а мазнините са един от отключващите фактори за киселини. Ако все пак не може да се откажете от шоколада е по-добре да консумирате черен вместо млечен шоколад.

2. Сода

Содата и газираните напитки като цяло са друга честа причина за киселини. Мехурчетата, които се образуват при газирането на напитките се раздуват в стомаха, повишават налягането в него и по такъв начин способстват за появата на киселини. Напитките, в които се съдържа кофеин са още по вредни.

3. Пържени храни

Този вид храни са обичани от много хора, но трябва да знаете, че те са една от най-често споменаваните причини за стомашни киселини. Освен това този вид храни са особено наситени с мазнини, които не са препоръчителни за хора с високи нива на холестерол в кръвта.

4. Домати

Повечето хора смятат доматите за безобиден зеленчук богат на много полезни съставки, но при хората, които са склонни да страдат от киселини те могат да предизвикват оплаквания. Те съдържат значително количество киселини, които могат да станат причина за влошаване на състоянието на пациентите.

5. Алкохол

Всички видове алкохолни напитки предизвикват киселини, въпреки че съдържанието им на киселинни съставки не е голямо. Причината алкохолът да предизвиква киселини е фактът, че той разхлабва мускулът, който придържа хранопровода стегнат и  това води до връщане на стомашни киселини към хранопровода. Опитайте се максимално да ограничите приема на алкохол до минимум. Може да си позволите една чаша вино на ден.

6. Кафе

Почитателите на кафе трябва да знаят, че ако имат оплаквания от стомашни киселини е най-добре да намалят приема на кафе, защото то може да влоши техните симптоми. Ако искате сутрин да се ободрите по-добре изберете чаша зелен чай пред чаша с горещо кафе. Зеленият чай е също много ободряващ и няма негативни те ефекти на кафето.