Начало / Хранене и диета / Храни, които увеличават количеството на гъбичките в организма

Храни, които увеличават количеството на гъбичките в организма

фев. 19, 2013

Нормално гъбичките са налични в човешкия организъм в малки количества, при които не водят до оплаквания. Тяхното увеличаване обаче може да е свързано с някои здравословни проблеми. Определени храни могат да способстват развитието на гъбичките в човешкия организъм. Затова е важно да се внимава с количеството на тези продукти, за да се предпазят хората, които са склонни към развитие на гъбични инфекции.

Храни, съдържащи захар
Гъбичките се хранят със захар, затова и намаляването на нейното количество е особено важно. Захарта се съдържа в големи количества в много от продуктите, които консумираме ежедневно. Затова и трябва да се научите да четете етикетите на продуктите, които купувате. Избягвайте шоколада, сладкишите, чипса и газираните напитки. Някои продукти, които напръв поглед изглеждат здравословни също съдържат голямо количество захар и трябва да се избягват или да се внимава с количествата. Такива са медът и сушените плодове.

Ферментирали продукти
Храни, които са претърпяли ферментация, способстват растежа на гъбичките и е добре да се внимава с тяхната употреба. Това включва оцет, киселите краставички, различни видове дресинги за салата.
Алкохолът е не само ферментирала напитка, но е и много богат на захар. Затова е добре да се избягва от хора, склонни към гъбични инфекции.

Млечни продукти
Особено трябва да внимавате със синьото сирене. Докато киселото мляко съдържа естествени бактерии, които се борят с гъбичките. Някои хора страдат от лактозна непоносимост и не могат да консумират млечни продукти. Ако при вас е налице лактозна непоносимост трябва да избягвате киселото мляко, защото то може да доведе до по-сериозно развитие на гъбичките във вашия организъм.

Нишестени продукти
Храните съдържащи високо количество нишесте като картофите и царевицата са също богати на захар, която би спомогнала за развитието на гъбични инфекции.

Влага
Влагата подпомага растежа на гъбичките, затова и храни, които се държат на влажни места и има някакъв риск да са мухлясали не трябва да се консумират. Храни, при които има риск да са контаминирани с мухъл са телешкото и млечните продукти. Това може да се дължи на неестественото хранене на животните.

Особено важно е да съблюдавате вашата диета, когато при вас е налице гъбична инфекция и да ограничите приема на храни, които биха подпомогнали растежа на гъбичките и оттам по-бавното отзвучаване на инфекцията. Ако при вас е налице по-сериозна и продължителна гъбична инфекция е добре да се консултирате с лекар, който да ви даде допълнителни насоки относно лечението и нужната диета.