Начало / Хранене и диета / Храни, полезни за мозъчната функция

Храни, полезни за мозъчната функция

апр. 30, 2013

Така както приемът на определени храни може да ви предпази от инфаркт на миокарда, високо кръвно налягане, рак и други заболявания, така има и храни, които могат да подпомогнат дейността на вашия мозък. Въпреки, че все още няма открито лечение за болестта на Алцхаймер или деменцията има храни, които да окажат позитивно влияние върху здравословното състояние на мозъка.

Кои са храните полезни за нашия мозък?

Къпини
С напредването на възрастта човек успява все по-трудно да запаметява нова информация. Причината е, че с годините намаляват връзките между мозъчните клетки и по-трудно се обработва новата информация. Къпините доставят на нашия организъм много важни антиоксиданти, известни под името полифеноли. Тези антиоксиданти са важни за подобряване на дейността на мозъчните клетки и така подобряват процеса на запаметяване.

Кафе
Въпреки, че много се говори за вредното действие на кафето върху нашия организъм, скорошно Финландско проучване сред 1400 души, които активно употребяват кафе е установило, че хората, които пият между 3-4 чаши кафе на ден в периода между 30 и 40 годишна възраст са по-малко заплашени от развитието на болестта на Алцхаймер. Според учените тази протективна роля на кафето се дължи на съдържащите се в него кофеин и антиоксиданти.

Ябълки
Ето и още една причина да хапвате ябълки по-често – те съдържат антиоксиданта кверцетин, който предпазва мозъчните клетки от увреждане. Този антиоксидант се съдържа в най-голямо количество в кората на ябълките, затова ги яжте необелени.

Шоколад
Ето една добра новина за шоколада – той може да снижи кръвното ви налягане. Освен това той подпомага функционирането на вашия мозък. Учени са установили, че консумацията на приблизително 20 грама шоколад дневно може да ви предпази от загуба на паметта с възрастта.

Спанак
Този листен зеленчук е пълен с хранителни вещества, като фолиева киселина, вита мин Е и К, които могат да ви предпазят от развитието на деменция. Само половин купа от спаначена супа, може да ви достави една трета от фолиевата киселина и пет пъти количеството витамин К нужно за деня.

Сьомга
Тази риба е полезна не само за сърцето, но и за мозъка също. Сьомгата е един от основните източници на омега-3 мастни киселини, които се смята,че предпазват от развитието на болестта на Алцхаймер. Освен това в сьомгата се съдържа голямо количество витамин Д, който също е важен за нашите умствени способности.

Ядки
Ядките и семената съдържат големи количества минерални вещества като например цинк, магнезий и желязо. Тези вещества спомагат дейността на мозъчните клетки. Може да ги консумирате сутрин и вечер между храненията.