Начало / Хранене и диета / Храни, полезни за зъбите

Храни, полезни за зъбите

окт. 19, 2015

зъби

Грижите за зъбите не се ограничават само с тяхното редовно миене. За здравето на зъбите е особено важно с какво се храните. Те се развалят най-често поради натрупването на плака в резултат на размножаване на бактерии в устната кухина. Тези бактерии се хранят със захарта, която се съдържа във въглехидратите и отделят киселина, която разрушава зъбния емайл. Има някои храни, с които може да подобрите състоянието на вашите зъби и да забавите посещението при стоматолога. Някои от тях са:

  • Храни, богати на фибри

Този вид храни действат масажиращо на венците, спомагат за почистването на зъбите и увеличават саливацията.С повишаването на количеството на слюнката в устата се неутрализират вредните за зъбите киселини. Суровите плодове и зеленчуци трябва да бъдат неизменна част от вашето меню, ако искате да имате здрави зъби. Трябва обаче да внимавате с консумацията на цитрусови плодове, защото те са силно киселинни и могат да увредят зъбния емайл. Препоръчително е след консумация на тези плодове да измивате зъбите си с паста, за да премахнете киселините, които могат да се натрупат в устната кухина.

  • Храни, съдържащи калций и фосфор

Калцият и фосфорът са два от основните минерали, които изграждат зъбите. Ако зъбният емайл е разрушен поради някаква причина приемът на храни, съдържащи тези минерали може да спомогне за възстановяване на част от емайла и предпазването на зъбите от увреда. Най-добрият източник на калций са сиренето, изварата, прясното и киселото мляко. Фосфор може да си набавите чрез месото и рибата.

  • Храни, които трябва да се дъвчат повече

Зъбите трябва да работят често, за да се поддържат здрави. Поради тази причина е препоръчително да похапвате и храни, които се нуждаят от повече дъвчене. Такива са например ябълките, морковите, целината.

  • Пийте вода

Водата, както слюнката спомага за отмиването на киселините и захарите, които могат да се натрупат в устната кухина. Тя също така съдържа флуорид, минерал, който предпазва зъбите от ерозия. Той е една от основните съставки в пастите за зъби.

  • Ягоди

В ягодите се съдържа ябълчена киселина. Тя действа като естествено избелващо средство. Можете да намачката няколко ягоди с малко сода бикарбонат и с получената смес да натриете зъбите. След пет минути, отмийте сместа. След няколко такива процедури ще забележите положителния ефект върху вашите зъби.

Отделно от тези промени, които трябва да направите в диетата си, нещото което не трябва да спирате да правите е редовно да миете зъбите си с паста за зъби и да ползвате конец за отстраняване на останалите частици храна. Освен това трябва поне два пъти годишно да посещавате своя стоматолог за профилактични прегледи.