Меню

Черният дроб е пречиствателната станция на нашето тяло и работи за изчистването на всичките токсини и вредни вещества, които се натрупват в него. Всеки път когато прекалите с храната, консумирате пържени храни или излагате тялото си на замърсители от околната среда или стрес черният ви дроб се претоварва. Когато черния дроб се изтощи той не може да обработва и изчиства всички токсини от тялото ефективно. Има много храни, с които може да прочистите черния си дроб и да подпомогнете функцията му. Някои от тях са:

  • Чесън

Само малко количество от това ароматно растение има способността да активира редица чернодробни ензими, които помагат за изчистването на токсините от тялото. Освен това в чесънът се съдържат високи количества от веществата алицин и селен, за които се знае, че могат да окажат положително влияние при прочистването на черния дроб.

  • Грейпфрут

В този плод има високо количество витамин Ц и антиоксиданти, които могат да ускорят естествените очистителни процеси в черния дроб. Една чаша прясно изцеден сок от грейпфрут ще стимулира производството на чернодробните детоксикиращи ензими, които ще изчистят тялото от вредните токсини и карциногени.

  • Зелен чай

Може би вече сте наясно, че в зеленият чай се съдържат много антиоксиданти, познати още като катехини. Според учените тези антиоксиданти спомагат за прочистването на черния дроб. Зеленият чай е не само приятен на вкус, но с неговата консумация може да подобрите общото си здравословно състояние.

  • Авокадо

Авокадото е изключително полезна храна, а и освен това съдържа съставки, които според учените могат да помогнат за предпазване на черния дроб от увреждане.

  • Зелени листни зеленчуци

Един от най-мощните съюзници на черния дроб в изпълняването на неговите функции са зелените листни зеленчуци. Може да ги консумирате сурови, приготвени на пара или дори под формата на сок. В тези зеленчуци се съдържа високо количество хлорофил, който има способността да улавя и обезврежда тежките метали, пестицидите и химикалите, които постъпват в тялото от околната среда.

  • Зехтин

Зехтинът, когато се консумира умерено може да подпомогне за освобождаването на тялото от вредните токсини, като осигурява липидната основа за това. Така той поема част от функцията на черния дроб и го предпазва от претоварване.

  • Куркума

Това е любимата подправка на черния дроб. Опитайте се да добавяте към повече от вашите ястия тази ароматна и полезна подправка. Куркумата ускорява очистването на черния дроб, като активира ензимите, отговорни за елиминацията на карциногените и токсините от тялото.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!