Начало / Хранене и диета / Изкуственият подсладител аспартам е безопасен за консумация

Изкуственият подсладител аспартам е безопасен за консумация

дек. 11, 2013

Европейските инсперктори по безопасност на храните твърдят, че изкуственият подсладител аспартам е безопасен и не носи риск за здравето на потребителите. За да стигнат до това заключение европейските експерти са обобщили резултатите от стотици проучвания върху аспартама и неговите ефекти.

Аспартамът е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта и се използва в направата на много храни и напитки. Позволената дневна доза аспартам за момента е 40 милиграма на всеки килограм от дадената храна или напитка. Експертите смятат, че аспартамът или Е951, както също може да бъде срещнат по опаковките на продуктите е безопасен в тези дози за здравето на пациентите. Единственото изключение е за хората, които страдат от рядкото генетично заболяване – фенилектонурия. Те не трябва да консумират храни, съдържащи аспартам, защото тялото им не може да метаболизира една от аминокиселините, които се съдържат в аспартама.

Проучванията върху действието на аспартама бяха предизвикани през 2010 година, след съобщаването на информация от две проучвания, които свързваха аспартама с причиняването на смърт при мишки и преждевременно раждане. Това доведе до мащабни проучвания, които да изяснят има ли наистина такава връзка и дали аспартамът е вреден за нашето здраве.

След направените проучвания европейските експерти са стигнали до заключението, че съобщената в двете проучвания от 2010 година информация не е вярна и употребата на аспартам не води до преждевременно раждане. Потребителите трябва да бъдат спокойни, при консумацията на храни, съдържащи аспартам, след като неговото безвредно действие е доказано с над 200 проучвания, в продължение на повече от 30 години.