Изпиването на четири или повече чаши кафе дневно може да понижи риска от болезнени пристъпи на подагра.

Учени от Университета на Британска Колумбия (University of British Columbia) са разгледали хранителните навици на над 14 000 мъже и жени, и са установили, че при тези, които пият повече кафе, нивото на пикочната киселина в кръвта е по-ниско.

Счита се, че активната съставка не е кофеина, тъй като и безкофеиновото кафе понижава пикочната киселина.

Канадските учени твърдят, че консумирането на кафе може да доведе до по-ниско ниво на инсулин в кръвта, и че има установена връзка между по-високото ниво на инсулин и по-високото ниво на пикочна киселина в кръвта.

Подаграта се характеризира със силни болки в ставите на долните крайници, в резултат от образуване на уратни кристали в съединителната тъкан. За възникване на заболяването значение имат повишената консумация на месо, наднорменото тегло, обездвижването и др.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!